Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister školstva zatiaľ nepripúšťa otvorenie škôl. Čadca napriek tomu pustí deti do školských lavíc
Zdielať na

Minister školstva zatiaľ nepripúšťa otvorenie škôl. Čadca napriek tomu pustí deti do školských lavíc

BRATISLAVA / Žiaci prvého stupňa si podľa ministra školstva s najväčšou pravdepodobnosťou nesadnú do školských lavíc ani budúci týždeň a to isté platí pre materské školy. Výnimkou majú byť len deti rodičov z kritickej infraštruktúry. Najmenej jedno mesto sa však rozhodlo otvoriť škôlky pre všetkých záujemcov.

"Na 99% pôjdeme v budúcom týždní v ronakom režime ako tomto. Prvý aj druhý stupeň ZŠ a stredné školy pôjdu na dištančné vzdelávanie," vyhlásil po rokovaní vlády minister školstva Branislav Gröhling. Definitívnu odpoveď dá vo štvrtok. Vláda sa zaoberala aj kloktacími testami. Ministerstvo dostalo zelenú, aby začalo rokovania s firmami, je to teda ešte otázka niekoľkých týždňov. "Druhý stupeň a učitelia by išli cez kloktacie testy. Rodičia a žiaci strednej školy, by išli na antigénové testy, ak príde k tomu, že sa pôjde testovať," dodal Gröhling.

Hoci na väčšine Slovenska chodia dnes do škôl a škôlok len deti rodičov z kritickej infraštruktúry, nie je to tak všade. Predstavitelia Čadce sa rozhodli, že do materských škôl, ktoré spravuje mesto, budú môcť chodiť, bez rozdielu, všetky deti. "My nežijeme v Blave, my tu nemáme obrovské kancelárie, open space, ale máme tu výrobu, pekárne, títo ľudia nedokážu pracovať z domu," povedal hovorca mesta Čadca Marián Kráľ.

Čadca školy otvorí

Vedenie mesta zdôrazňuje, že pritom neporušilo žiadne nariadenia. "Jednáme presne podľa odporúčaní ministerstva školstva, kde je napísané, že pre prvú líniu a homeoffice, ale bolo tam aj napísané, že v konečnom dôsledku majú rozhodnúť samosprávy a tak sme aj urobili a rozhodli sme o tom, že naše predškolské zariadenia budú otvorené, " skonštatoval hovorca.


Avšak, v tejto súvislosti sa núka otázka, či toto rozhodnutie nezhorší situáciu so šírením koronavírusu na Kysuciach, a samozrejme aj v nemocnici v Čadci. "Ak je rodič na home-office aj doma, tak v súčasnej situácií nie je bezpečné pre jeho dieťa ani preňho, aby dieťa  chodilo do školy," povedala hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová.



Upozorňuje na zmenu, ktorú lekári registrujú po rozšírení britskej mutácie vírusu. "Deti, ktoré sú choré na Covid, tak začínajú mať aj klinické príznaky, čo sme ešte povedzme pred vianocami nemali,"  dodala Prokopová.

Dokedy školákov čaká dištančné vzdelávanie, momentálne nevie nikto. Odborníci upozorňujú, že nielenže nie je náhradou klasického vyučovania, ale rozdiely vo vedomostiach žiakov sa prehlbujú a deti nemajú rovnaký prístup k vzdelaniu. "Odhadujeme, že zhruba 52-tisíc žiakov sa nemuselo učiť vôbec a ďalších 128-tisíc žiakov aj ZŠ aj SŠ zas nemalo prístup k online výučbe,"  povedal analytik z Inštitútu vzdelávacej politiky Juraj Čokyna.

Tam, kde internet nesiaha

V malej rusínskej obci Klenová majú deti najväčší problém majú deti s internetom. Pani učiteľka preto musí každý deň nosiť úlohy priamo k nim domov. "Najväčší problém je internet, tak kvôli tomu im to tlačíme, chystáme a ideme roznášať," uviedla učiteľka Katarína Fecáková.

Na Slovensku existujú iba dve školy s vyučovacím jazykom rusínskym - v Klenovej a v Kalnej Roztoke. Online vyučovanie je pre nich mimoriadne zložité. V škole majú navyše zastaralú techniku.  "Signál v danej lokalite je veľmi zlý. Deti sa nemajú ako pripojiť. Hlavne tam, kde sú dve alebo viac detí v rodine a potrebujú byť pripojení naraz, " skonštatovala riaditeľka ZŠ Marcela Ruňaninová.


Všetky predmety sa žiaci učia v rusínskom jazyku. Klávesnicu si musia pred každým vyučovaním nastaviť pomocou aplikácie.  "Rusínsky jazyk má svoje špecifické písmená - e a i, a to sú tieto tlačidlá- ô a paragraf," vysvetlila Ruňaninová.

Podľa Juraja Čokynu z Inštitútu vzdelávacej politiky, "bude obrovský rozdiel medzi zručnosťami a vedomosťami žiakov. Na to, aby sme sa s tým vedeli vyrovnať bude diagnostika." 

Najčítanejšie správy