Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Situácia pod Zoborom je kritická. V Nitre bude príchod do práce podmienený negatívnym testom
Zdielať na

Situácia pod Zoborom je kritická. V Nitre bude príchod do práce podmienený negatívnym testom

NITRA / Premiér Igor Matovič dorazil do Fakultnej nemocnice v Nitre. Nitriansky okres je aktuálne epicentrom nákazy, čo ukazuje stav v tamojšej nemocnici. Lekársky personál je vyčerpaný a pribúdajú aj ďalší pacienti s ťažkým priebehom ochorenia. Vicepremiérka Veronika Remišová už avizovala, že by uvítala rovnaké podmienky, ako boli počas lockdownu na Orave.

Podľa premiéra je situácia v Nitre horšia o 50% ako v najpostihnutejšom čase mal Tvrdošín a  každý desiaty je pozitívny. Odzrkadluje sa to aj v nemocnici, ktorá vyzvala mesto a vládu na pomoc. Premiér načrtol aj možný konflikt s okolitými nemocnicami, ktorých prístup označil za "sebecký, v rukách finančných skupín, ktoré si povedali, že budú hľadať výhovorky a nepomôžu." Pomoc by mala nastať vďaka nemocnici v Galante, ktorá bude kompletne vyhradená.  "Prosím reagujte, koľko sa dá a spoločne pomôžme obyvateľom tejto nemocnici,"  uviedol riaditeľ nemoncice Milan Dubaj. Predseda vlády taktiež plánuje zverejniť údaje o zaplnenosti nemocníc Covid pacientami.  "Zverejníme údaje o tom, koľko percent vo svojich nemocniciach poskytli pre Covid pacientov VUCky a  koľko súkromné nemoncice," dodal Matovič.

 

Primátor Nitry Marek Hattas už v pondelok avizoval, že by od vlády chcel podmieniť testovanie prístupom do práce. Premiér preto zvolal mimoriadne zasadnutie. "Zajtra ráno o 10:00 mimoriadne zasadne vláda...Od budúceho pondelku, a nasledujúce tri pracovné týždne, budú môcť ísť do práce len vtedy, ak budú mať aktuálny covid test po dobu 7 dní," vyhlásil premiér. Igor Matovič taktiež nešetril kritikou pre oponentou testovania a poprosil "všetkých kuvikov, aby boli tri týždne boli teraz ticho." V meste pod Zoborom sa nachádza jedna z kľúčových fabrík na Slovensku - Jaguar Land Rover.

V Nitre taktiež plánujú plošné testovanie tento víkend. Primátor Hattas vyzýva aj okolité samosprávy v okrese, aby sa pridali. V okolitých obciach by malo prebiehať testovanie v sobotu a nedeľu, jedným z miest, ktoré sa zapojí by malo byť aj mesto Vráble. "Momentálne máme v okrese 12 odberných miest a dúfame, že sa budú rozširovať," uviedol Hattas.

Riaditeľ nemocnice vo svojom prejave na tlačovej besede vyzval všetkých ľudí k zodpovednosti aj za cenu slobody. "Z pocitu zodpovendosti za zdravie, ktoré lieči táto nemocnica. Prosím príjmite, že na dobrovolnosť a slobodné rozhodnutie v momentálnej situácií nevidím priestor. Určite budú hlasy kritické, ale k tomuto ma vedie zodpovendosť za zdravie ľudí v tomto meste, a vedie ma za to zodpovednosť, aj za smrť mojich troch kolegov," vyhlásil riaditeľ nemocnice Milan Dubaj.

Regionálny úrad už vydal opatrenia, polícia začala kontroly 

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre nariadil pre Nitriansky okres obmedzenie počtu zákazníkov v prevádzkach tak, aby na jedného pripadalo najmenej 25 metrov štvorcových predajnej plochy. Pokiaľ je prevádzka menšia ako 25 metrov štvorcových, môže v nej byť len jeden zákazník.

Zároveň rozhodol aj o zatvorení predškolských zariadení. Tento zákaz sa nevzťahuje na škôlky a jasle, ktoré sa starajú o deti zamestnancov orgánov štátnej správy, zamestnancov úseku kritickej infraštruktúry, zdravotníckych pracovníkov a ostatných zamestnancov zabezpečujúcich chod hospodárstva a verejného života. Zamestnávateľom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre nariadil uplatniť prácu formou home office všade tam, kde to povaha práce umožňuje. Vyhláška zverejnená vo vestníku vlády nadobudla účinnosť 5. januára.

Sprísnenie opatrení požadoval Okresný krízový štáb v Nitre. Dôvodom je aktuálna situácia s ochorením COVID-19 v regióne, ktorú primátor Nitry Marek Hattas označil za kritickú. Krízový štáb žiadal aj ďalšie opatrenia, ktoré by sa mali týkať výrobných podnikov, o tých majú rozhodnúť iné inštitúcie. Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová v tejto súvislosti napísala, že na rokovaní vlády tento týždeň navrhne pre Nitru podobný režim, ako platil pre Oravu, teda opakované lokálne testovanie a ešte prísnejšie opatrenia, ako platia vo zvyšku Slovenska.

V Nitre taktiež plánujú plošné testovanie tento víkend. Primátor Hattas v pondelok vyzýval aj okolité samosprávy v okrese, aby sa pridali.

Okres Nitra dosahuje už niekoľko dní najvyšší nárast počtu ochorení spomedzi všetkých okresov Slovenska. Fakultná nemocnica v Nitre je podľa jej riaditeľa Milana Dubaja na hrane svojich možností. Hospitalizovaných má približne 200 pacientov s diagnózou COVID-19, v pondelok Dubaj informoval, že v nej zomrelo 10 pacientov za 24 hodín.

Medzitým polícia v Nitre sprísnila kontroly a zamerala sa na dodržiavanie epidemiologických opatrení. Hliadky, boli v uliciach, pri vjazdoch do mesta, ale aj v prevádzkach.

Najčítanejšie správy