Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Otvorená vojna v Štátnych hmotných rezervách. Obvinenia z nekompetentnosti a údajná šikana
Zdielať na

Otvorená vojna v Štátnych hmotných rezervách. Obvinenia z nekompetentnosti a údajná šikana

BRATISLAVA / Upratovanie po predchádzajúcom vedení v Správe štátnych hmotných rezerv malo byť výkladnou skriňou v boji proti korupcii tejto vlády. Namiesto toho už niekoľko dní sledujeme otvorenú vojnu medzi novým predsedom a podpredsedníčkou tejto inštitúcie. Okrem nekompetentnosti tu padajú aj tvrdé obvinenia zo šikanovania na pracovisku. Predseda hmotných rezerv všetky obvinenia odmieta.

Štátne hmotné rezervy. Inštitúcia, v ktorej si dlhé roky užívali pokojný život mimo svetiel reflektorov. Až do času, kým nezavládla koronakríza a štátne rezervy ukázali svoje prázdne sklady. Premiér Igor Matovič už druhý deň vo svojej funkcii, v hmotných rezervách demonštratívne poukazoval na fungovanie tejto organizácie. Po neskoršom prevalení ďalších vážnych káuz a zadržaniu Kajetána Kičuru dokonca tvrdil, že ide o jeho skalp. Štátne hmotné rezervy chcel vyčistiť od korupcie.

Zdalo sa, že svoju v úvodzovkách najväčšiu slávu má táto inštitúcia za sebou. Opak je však pravdou. O poriadny rozruch sa postarala nová podpredsedníčka rezerv Zuzana Šubová, ktorá sem pred necelým polrokom prišla ako dvojka nového predsedu Jána Rudolfa. Spočiatku sa zdalo, že spolupráca funguje. Podpredsedníčka Šubová však dnes tvrdí opak. "Ja som absolútne od začiatku naštartovala moje aktivity na úrade po profesionálnej stránke. To, že pán Rudolf tu nevie riešiť manažment a medziľudské vzťahy to je jeho problém," uviedla bývalá podpredsedníčka Šubová.


Šubová uvádza, že Ján Rudolf jej úmysel nechal zamlčiavať informácie. V jeho obviňovaní pokračuje tým, že mnohých Kičurových spolupracovníkov namiesto prepustenia povýšil. Šikanovaním na pracovisku už len završila svoje mimoriadne vážne tvrdenia. "Bolo to ťažké ponižovanie, vrieskanie na mňa, dvíhanie hlasu a zhadzovanie ma, čím mi vlastne bral moju autoritu voči zamestnancom," dodáva Šubová."Tie obvinenia, o ktorých hovorí pani Šubová sú závažné a myslím si, že nesvedčia o tom, žeby sa pomery na Správe štátnych hmotných rezerv, nejako normalizovali," myslí si Zuzana Petková zo Zastavme korupciu.

Predseda Ján Rudolf však už včera otvorene hovoril, že so ženou, ktorá mu mala byť pravou rukou si ľudsky nesadli. Po jej vyjadreniach bol dnes ešte konkrétnejší. Vyvracia jej tvrdenia. Hovorí, že mala prístup ku všetkým informáciám, ktoré potrebovala k práci. "Bol to pre mňa problém a upozorňoval som na to, že nie je to vhodné a správne aby tieto veci komunikovala s externým prostredím," uviedol šéf rezerv Rudolf. 

Rudolf tiež hovorí, že všetkých úradníkov po predchádzajúcom vedení vymeniť nemohol. Nechal len tých spoľahlivých. Akékoľvek šikanovanie na pracovisku odmieta. Za touto otvorenou vojnou vidí nenaplnené osobné ambície svojej bývalej zástupkyne. "Môže ísť aj o takúto vec," dodáva Rudolf.


Obaja čelní predstavitelia inštitúcie na úrovni ktoréhokoľvek ministerstva sú nominantmi SAS. Richard Sulík sa však v tomto postavil za aktuálného šéfa. "Richard Sulík si overoval každý podnet pani Šubovej a na žiadnu netransparentnosť nenarazil.Mrzí ho, keď sa osobné spory, ktorým sa v živote nikto nevyhne vynášajú na verejnosť.Pani Šubovej týmto prajeme veľa úspechov," informovala hovorkyňa Svrčeková.



Slovensko ešte stále čelí pandémií koronavírusu. Spory vo vedení Správy štátnych hmotných rezerv sú v týchto dňoch absolútne zle načasované. Aj preto je na mieste otázka, či by do hry práve teraz nemal vstúpiť Igor Matovič.
"Práve premiér, ktorý hneď po svojom nástupe na druhý deň išiel do ŠHR robiť poriadky by mal urobiť poriadok teraz a mal by sa pozrieť aké pomery sú na SŠHR," kritizuje Petková.

V rezervách Štátnych hmotných rezerv za bývalého vedenia sa síce nenachádzali zlaté tehličky, no u šéfa podniku áno. Pozrite si archívnu reportáž o Kičurovych tehličkách:

Najčítanejšie správy