Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister Naď odvolal riaditeľa vojenskej nemocnice v Ružomberku. Zistil vážne pochybenia
Zdielať na

Minister Naď odvolal riaditeľa vojenskej nemocnice v Ružomberku. Zistil vážne pochybenia

BRATISLAVA /RUŽOMBEROK / Minister obrany SR Jaroslav Naď odvolal doktora Petra Vaněka z postu riaditeľa Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku. Dôvodom sú zásadné manažérske zlyhania spojené s porušením viacerých zákonov s veľkými finančnými dopadmi. Naď informoval, že vo veci bolo podané aj trestné oznámenie.

Minister obrany Jaroslav Naď vo štvrtok na tlačovej besede oznámil, že vedenie vojenskej nemocnice malo vážne pochybiť vo viacerých prípadoch. Počas interných kontrol sa malo prísť až na 58 konkrétnych pochybení. "Išlo najmä o predražené upratovanie, pranie a strážne služby," uviedol minister obrany Jaroslav Naď. V niektorých prípadoch vraj išlo aj o 400% predraženie. Ministerstvo obrany podalo aj trestné oznámenie, ktoré prešetruje NAKA a je postupne dopĺňané o ďalšie zistenia. "Podali sme tiež trestné oznámenie, ktoré prešetruje NAKA a je postupne dopĺňané o ďalšie zistenia. Po akciovej spoločnosti Horezza preto pochopiteľne dochádza k nevyhnutnej výmene na najvyššom manažérskom poste aj vo vojenskej nemocnici," vyjadril sa minister s tým, že " jeden meter čistenia parkoviska stálo viac ako čistenie operačnej sály."

Predražené upratovanie je podľa jeho slov spojené so dodávateľom, ktorý je bratom bývalého poslanca SNS. "Sme v pohotovosti 24 hodín/365 dni, keďže ide o nemocničné zariadenie. Tu ide 100 percentný nárast mzdových nákladov a aj pre toto je nemožné porovnávať predchádzajúcu zmluvu s tou našou. V tomto obstarávaní sme skončili na 1. mieste, teda s najnižšou cenou," píše sa v stanovisku firmy cata-REAL, s.r.o. Či bol niekto zadržaný, alebo je trestne stíhaný, minister nechcel prezradiť.

Novým riaditeľom Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku bude  brig. gen. MUDr. Vladimír Lengvarský. Minister ocenil jeho kvality ako vojaka, manažéra, aj ako lekára. "Ide o skúseného odborníka, ktorý pôsobí v Ozbrojených silách SR dlhé roky, pričom svoje manažérske schopnosti potvrdil ako hlavný lekár ozbrojených síl aj počas pandémie COVID-19. Verím, že nemocnica tak bude v dobrých rukách. Má moju plnú dôveru a teším sa na ďalšiu spoluprácu. Od 1. septembra bude mať Ústredná vojenská nemocnica opäť ako riaditeľa vojaka," vyhlásil.

Naď pri nástupe do svojej funkcie hovoril o zásadách  transparentnosti a efektívneho spravovania štátneho majetku, s čím postupne konfrontuje celý rezort. "Ide o komplexnú prácu, ktorá si žiada svoj čas, no výsledky rozhodne stoja za to.".

TV JOJ sa telefonicky skontaktovala aj s odvolaným riaditeľom nemocnice Petrom Vanekom. Ten odmieta akékoľvek manažérske zlyhania. Zvažuje kroky k očisteniu svojho mena. Aké, konkretizovať zatiaľ nechce. " K tým 58 otázkam sme doplnili vyjadrenia. Sekcia kontroly to obdrží. A v tých vyjadreniach bude jasne definované, konkrétne zodpovedné osoby za konkrétne vytýkané veci. Takto by som to asi uzavrel."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy