Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza šekov v hodnote 1488 eur: Špecializovaný trestný súd rozhoduje o obžalovanom Marianovi Kotlebovi
Zdielať na

Kauza šekov v hodnote 1488 eur: Špecializovaný trestný súd rozhoduje o obžalovanom Marianovi Kotlebovi

PEZINOK / Marián Kotleba sa postavil pred senát súdu. V Pezinku totiž pokračoval proces v kauze jeho kontroverzných šekov. Naposledy sa muselo odročiť pre jeho neprítomnosť. Šéf ĽSNS dnes bojoval citlivým prístupom. Prokurátor ale tvrdí, že si je istý, že ide o trestný čin.

"Tá pomoc bola nezištná. Tá pomoc išla ľuďom, ktorým mal pomáhať úplne niekto iný," vyjadril sa na súde Marian Kotleba. "Prokuratúra chce preukázať, že pán Kotleba úprimne dáva sumy vždy v nacistickej číselnej symbolike," vyjadril sa dozorujúci prokurátor. 

Marián Kotleba naposledy argumentoval tým, že na súd prísť nemohol pre povinnosti v parlamente. Vo štvrtok prišiel dostatočne včas. A hneď v úvode požiadal o zhrnutie všetkého, čo sa doteraz v procese vykonalo. 

Prokurátor podal obžalobu na Kotlebu ešte vlani v októbri. Trestného činu sa mal dopustiť tým, že odovzdal trom rodinám finančný dar formou symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Čo je známa neonacisticka šifra. "Súd na dnešnom hlavnom pojednávaní čítal svedecké výpovede z prípravného konania, ako aj ďalšie listinné dôkazy," vyjadrila sa hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. 

Pritom svedecké výpovede navrhla práve obhajoba. "Tie svedecké výpovede sú úplne jednoznačné. Hovoria o tom, že náš program sociálnej pomoci pomáhal naozaj tým najodkázanejším ľuďom," poznamenal obžalovaný predseda ĽSNS Kotleba. 

Kotleba používal aj iné sumy ako 1488

"Ja som si úplne istý, že obžaloba tvrdí pravdu. Všetko sa odkryje a všetko zapadne do seba," vyhlásil dozorujúci prokurátor. Z listinných dôkazov ale vyplynulo aj to, že Marian Kotleba rozdával aj sumy v inej hodnote.
"Boli to všetko sumy 1488, 777 alebo 2028. Každá tá suma predstavuje istú extrémistickú symboliku," pokračoval prokurátor. "Teraz, keď je to takto živé, nebudem sa k tomu teraz tu vyjadrovať," vyhlásil Kotleba. 

V prípade sumy 777 by malo ísť o modifikáciu hákového kríža a pôvodne používanú nacionalistickým hnutím z Juhoafrickej republiky.

"Napríklad tie čísla 2028.. 20. apríla 1889 sa narodil Adolf Hitler. 28 je symbolika podľa písmen Blood and Honour, čo je základný slogan Hitlerovej mládeže," vysvetlil dozorujúci prokurátor. Poslanec Kotleba to ale odmieta. "To bolo vypočítané do haliera, naozaj. Mňa prekvapuje ten cynizmus vyšetrovateľa PZ, a to že dozorový prokurátor mu to nezmietal zo stola. Kde tí rodičia sami povedali na čo, boli peniaze použité," vysvetlil. 

"Tak ja sa pýtam, či nie je cynizmus dávať finančné sumy s nacistickou symbolikou ľuďom, ktorí počas Hitlerovho režimu boli predmetom perzekúcie," podotkol dozorujúci prokurátor.

Pritom záľubu v číslach dnes Marián Kotleba potvrdil aj rúškom. On aj ľudia z jeho tímu mali totiž na nich číslo 1984. "No však je to odkaz na knižku. No predsa 1984 do Georga Orwella," vysvetlil opäť Kotleba. 

Marianovi Kotlebovi teraz hrozí väzenie na 4 až 8 rokov. V piatok, 29. mája pojednávanie v tejto veci pokračuje. Vypovedať by mali 4 svedkovia a znalec. A práve výpoveď odborníka by mala byť mimoriadne zaujímavá. "Teraz je dôležité, aby sa odkryli karty, ukázala sa pravda. A aby sa čestní politici dozvedeli, ako majú fungovať počas demokratickej formy vlády. Lebo propagácia nacismu je cesta do pekla," dodal dozorujúci prokurátor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy