Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Covid-19 ovplyvnil aj onkologické skríningy. Tie vykonané odhalili desiatky prípadov
Zdielať na

Covid-19 ovplyvnil aj onkologické skríningy. Tie vykonané odhalili desiatky prípadov

BRATISLAVA / Onkologické skríningy boli pre Covid-19 pozastavené. Národný onkologický inštitút rokuje s poisťovňami o opätovnom dátume spustenia. Pozvánky na skríningové vyšetrenie hrubého čreva a v prípade žien aj prsníkov, dostali do poštovej schránky už tisíce Slovákov. Vysoké percento z nich to však ignorovalo.

Ešte počas roka 2019 bývalé vedenie ministerstva zdravotníctva spustilo masívnu informačnú kampaň. Odštartovali sa dlho očakávané národné onkologické skríningy A to tak že, zdravotné poisťovne poslali vybraným poistencom pozvánky na vyšetrenia, a aj keď pre COVID-19 sa dočasne pozastavili, stihli toho dosiaľ dosť.

"Cieľom tej prvej fázy skríningového programu bolo na 20 tisícoch poistencov zistiť, koľko ľudí zareaguje na pozvanie. Bolo to okolo 27 percent," infomrovala Mária Rečková, riaditeľka NOI.

Skríning pomohol, odhalil nové onkologické prípady

Skríning priniesol efekt, čo poisťovňa, to výskyt nových onkologických pacientov. Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá je najväčšou poisťovňou, rozposlala 12 800 pozvánok na vyšetrenie hrubého čreva, 26 700 žien pozvala na mamografický skríning prsníkov.

"3500 absolvovalo kolonoskopické vyšetrenie a 29 malo onkologický nález. Mamografia - 126 žien malo abnormálny nález," vyjadrila sa hovorkyňa VŠZP Slávka Gáborová.

Zdravotná poisťovňa Dôvera taktiež poslala pozývací list 5400 poistencom a formou pozývacieho listu oslovila ďalších 13 950 žien. "V 53 prípadoch bola zrealizovaná kolonoskopia a výsledkom je jeden onkologický nález," informoval hovorca ZP Dôvera Matej Štepiansky. 

Zdravotná poisťovňa Union rozposlala 1821 listov a ďalej oslovila 9800 žien. "Kolonoskopické vyšetrenie absolvovalo 33 poistencov a u 15 bola diagnostikovaná rakovina. Mamografické vyšetrenie  absolvovalo 519 poisteniek u troch sa zistila rakovina a 120 zápalových procesov," informoval hovorkyňa UNION Beáta Dupaľová Ksenzsighová. 


Ak si spočítame výsledky všetkých troch poisťovní novodiagnostikovaných onkologických pacientov odhalených vďaka národnému skríningu, je ich takmer 50. "Treba ale povedať že skríning je určený na záchyt ľudí, ktorí nechodia na preventívne prehliadky. Keď budú priamo oslovení veríme, že k lekárovi pôjdu," dodala riaditeľka NOI Mária Rečková. 

V skríningoch chce štát pokračovať. "V rámci populačného skríningu sa pripravuje pokračovanie rozbehnutých procesov a pozývania," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Už v prvej polovici júna rozhodnú, či s rozposlaním nových pozvánok začnú ešte počas leta alebo pre dovolenkové obdobie počkajú do septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy