Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Eufóriu vystriedalo sklamanie: Peniaze na rekonštrukciu Warholovho múzea od vlády ešte neprišli
Zdielať na

Eufóriu vystriedalo sklamanie: Peniaze na rekonštrukciu Warholovho múzea od vlády ešte neprišli

MEDZILABORCE / V októbri minulého roka to bola neopísateľná eufória a radosť. Teraz ju ale vystriedalo sklamanie. Predošlá vláda Petra Pellegriniho síce schválila na rekonštrukciu Warholovho múzea v Medzilaborciach viac ako 7 miliónov eur, no peniaze v sľúbenom termíne neprišli. Múzeum má pritom projekt a stavebné povolenie.

"Vláda je pripravená prevziať na seba značnú časť komplexnej rekonštrukcie, je to aj klenot celej Európy, len tu a v USA sídli múzeum A. Warhola," vyjadril sa vtedajší premiér Peter Pellegrini. 
Podporu sľúbil bývalý premiér na výjazdovom rokovaní vlády priamo v Medzilaborciach.

"Sme na túto chvíľu veľmi dlho čakali, pre ďalšiu existenciu to bolo kľúčové," vyjadril sa Martin Cubjak, riaditeľ MMUAW v Medzilaborciach. 

Na rekonštrukciu múzea vyčlenila vláda Petra Pellegrinilo viac ako 7 miliónov eur. Múzeum sídli v takmer 50 ročnej budove bývalého kultúrneho domu. "Má to mať aj hlbší ekonomický zmysel, aby to pomohlo okresu, kraju, pre oživenie lokálnej ekomoniky, je to kľúčové pre tento kraj, ktorý prežíva aj svoje iné krízy, ako je teraz," pokračoval riaditeľ Cubjak. 

Financie od štátu stále neprišli


Lenže prvotné nadšenie za posledné týždne vyprchalo. Majú síce projektovú dokumentáciu aj stavebné povolenie, no prvé dva vládou sľúbené milióny stále neprišli. Rezort financií posudzuje, či je štátna pomoc v súlade s pravidlami.

"Ministerstvo financií v súčasnosti komunikuje s VUC Prešov a samotným múzeum o dodaní podkladov potrebných pre posúdenie štátnej pomoci," informovala Alexandra Gogová, hovorkyňa ministerstva financií SR. 

" Z našej strany sme urobili všetko potrebné, uznesenie považujeme za reálne, za platné," poznamenal Cubjak. Pôvodný plán bol, že ultramodernú múzeum svoje brány otvorí o dva roky. Samosprávny kraj vlastné zdroje na rekonštrukciu nemá. Práce sú možné len s pomocou dotácií, grantov či eurofondov. "Z tohto dôvodu nie je možné aktuálne začať s rekonštrukciou. Práce začnú v momente, keď bude jasné, že finančné prostriedky odsúhlasené vládou SR, budú na tejto účel skutočne poskytnuté," uviedla hovorkyňa PSK Daša Jeleňová. 

"Uvedomujeme si však význam múzea A. Warhola, ktorý prekračuje hranice Slovenska a vynasnažíme sa preto nájsť dobré riešenie," dodala hovorkyňa rezortu financií. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy