Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vzácnym druhom hrozí vyhynutie. Prispievajú k tomu mnohí Bratislavčania najmä počas týchto dní
Zdielať na

Vzácnym druhom hrozí vyhynutie. Prispievajú k tomu mnohí Bratislavčania najmä počas týchto dní

CHRÁNENÉ ÚZEMIE SYSĽOVSKÉ POLIA / Počas týchto dní ľudia častejšie športujú a chodia do prírody. Žiaľ, nájdu sa medzi nimi aj takí, ktorí pešo či na bicykloch vstupujú na územia, ktoré sú chránené a ohrozujú tak vzácne druhy vtákov. Teraz im hrozí vyhynutie. Kriticky vysoká návštevnosť vo vzácnej lokalite nie je hrozbou len pre vtáctvo, ale aj pre ľudí. Stovky ich denne prechádzajú z Rakúska na Slovensko.

Napriek tomu, že zákaz vstupu na toto chránené územie je jasne označený, denne tadeto nelegálne prúdia stovky ľudí, či už pešo alebo na bicykloch. A to bez akejkoľvek kontroly. Sysľovské polia, lokalita v bratislavskej mestskej časti Rusovce, zažíva počas týchto dní nápor, na aký nie je pripravená.

Ochranári tvrdia, že ak sa ľudia nespamätajú a kompetentní nezačnú okamžite konať, Slovensko môže navždy stratiť hneď dva spomedzi svojich najvzácnejších vtáčích druhov. "Je to jediné miesto na Slovensku, kde ešte žije drop fúzatý a sokol červenonohý. Okrem toho je tu zimovisko divých husí. A práve preto tu bolo vyhláškou určené a stanovené, že je tu zákaz vstupu cyklistom a turistom. Samozrejme ľudia tu často prechádzajú okolo tejto značky dopravnej a vôbec to ignorujú, nevšímajú si," upozornil ornitológ Jozef Chavko. 

Ľudia značky nerešpektujú 

Aj v čase, keď sme boli na mieste my so strážou prírody, prechádzala územím rodinka s deťmi. Na bicykloch, napriek tomu, že je na mieste jasne viditeľná dopravná značka. A pred ňou tabuľa s vyhláškou. "Dobrovoľníci Slovenskej ornitologickej spoločnosti realizovali prieskum na tejto lokalite a monitorovali, koľko nelegálnych vstupov zaznamenajú v priebehu troch hodín. A v jeden deň to bolo v priebehu troch hodín až takmer 150 ľudí, ktorí nelegálne vstúpili do tohoto územia," priblížila Lucia Deutschová z iniciatívy Ochrana dravcov na Slovensku. 

"My aj keby sme ako chceli, tak nemáme možnosť tým ľuďom a takej mase ľudí nejakým spôsobom ten vstup zamedziť a nejako vysvetliť, že naozaj je to veľmi kritická situácia. Mnoho ich to pochopí, ale viacej je tých, ktorí to nechápu a sú viacmenej aj arogantní a nevieme im to vysvetliť," poznamenal Jozef Chavko. "V prípade dropa je to možnože aj najohrozenejší druh na Slovensku a môže sa stať, tieto vtáky sú extrémne citlivé na vyrušovanie, že nielenže nezahniezdia, ale úplne tú lokalitu opustia," vysvetlila Lucia Deutschová.  

"Ešte pred dvomi mesiacmi som tu videl kŕdle dropov, desiatky dropov a dropíc, pripravovali sa na hniezdenie. Celkovo tu zimuje 300 až 400 jedincov dropov na našom území a teraz tu neuvidíte ani jediného dropa," doplnil Jozef Chavko. "Uvedomujeme si, že nie každý pozná túto vyhlášku, preto sa snažíme umiestňovať k vstupom do území piktogramy a informačné tabule a rôzne iné prvky, ktoré informujú ľudí, čo sa v tom území môže a čo sa naopak nesmie. Len, žiaľ, máme problém s vandalizmom a s tým, že nám pravidelne ľudia odstraňujú tieto značky. Buď ich zničia, alebo ich úplne odstránia," poznamenala Lucia Deutschová. 

Problém je to aj epidemiologický, a to práve pre ľudí

Pokiaľ by sme neprihliadali teraz na ochranu prírody, ďalším rizikom je z epidemiologického hľadiska nedostatočne kontrolovaný úsek prechodu z a do Rakúska. "Tu naozaj nie je problém prejsť na územie Rakúska obzvlášť bicyklom možno 2km, kilometer, čiže ja si myslím, že aj toto riziko tu je a tiež by si to mali príslušné orgány všímať," reagoval Jozef Chavko. 

"Ja som počítal spoločenskú hodnotu živočíchov, ktoré tu žijú, teda hlavne tých chránených a vyšla mi hodnota 3 mil. eur. To je obrovská hodnota na tak maličkom území, neviem, že či je to aj zrovnateľné aj s inými územiami. Práve preto je tu alarmujúca situácia, lebo ak tomu nezamedzíme, tak Slovensko príde o dva druhy, ktoré jednoducho na území vyhynú," uzavrel Jozef Chavko. 

Zjazdovky či lesy? Záujem o lyžovanie v Tatrách sa zvyšuje, ochranári nadšení nie sú: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy