Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V nemocnici zomrela 87- ročná klientka DSS Pezinok. Do zariadenia sa ale vracajú aj vyliečení z koronavírusu
Zdielať na

V nemocnici zomrela 87- ročná klientka DSS Pezinok. Do zariadenia sa ale vracajú aj vyliečení z koronavírusu

PEZINOK / V pondelok v skorých ranných hodinách prišla do DSS v Pezinku ďalšia smutná správa. 87-ročná dôchodkyňa z tohto zariadenia zomrela. Ide už o 11 úmrtie od oznámeného výskytu prvého prípadu v tomto zariadení. Situáciu v Pezinku sa však postupne darí stabilizovať. Opatrovateľky vystriedali, budovu dezinfikovali a dokonca sa už z nemocnice vrátili späť aj prví klienti.

Pezinská dráma sa začala 12. apríla. Na koronavírus zomrela 90- ročná klientka zariadenia. Postupne sa zistilo, že nakazená je viac ako polovica klientov a takmer 20 zamestnancov. Tí ostatní uviazli na dva týždne v zariadení. "To sa určite na tej psychike podpíše, ale vedeli sme, že nemáme žiadne východisko, len byť nejako pri zemi," vyjadrila sa opatrovateľka z DSS. 

Denne sa pred budovou striedali sanitky a odvážali klientov do nemocníc. Niektorých vo veľmi vážnom stave. "Tam každý deň chodila sanitka 3- krát za večer. Ľudí odvážali po dvoch po troch," opísali situáciu opatrovateľky. 

Opatrovateľky si boli oporou. A to nielen psychickou. Museli sa starať nielen o negatívnych, ale aj o pozitívnych seniorov. "Je to nad sily. To sa akože nedá, že ale vydržím, vydržím. Nie. To sa nedá vydržať," vyjadrila sa jedna z opatrovateliek. 

Znie to neuveriteľne ale v týchto chvíľach im najviac pomohli samotní klienti zariadenia. "Starčekovci nám strašne fandili. Že baby toto vydržať. To je neskutočné. Fakt boli akože milí," opísala ďalej opatrovateľka. 

S novou riaditeľkou sa všetko zmenilo

Po týždni prišlo k zásadnej zmene. Pôvodnú riaditeľku vystriedala krízová manažérka a prišli prvé posily. Neskôr pribudli aj opatrovateľky. "Keď nastúpila do funkcie, všetko sa zmenilo. Zrazu sme mali kartóny mineráliek, mali sme hygienických prostriedkov. Mali sme úplne všetko," povedala opatrovateľka. "Budovy prešli hĺbkovou dezinfekciou a do zariadenia prišlo 10 nových posíl. Ide o opatrovateľky, zdravotné sestry a terapeutky," uviedla Lucia Forman z Bratislavského samosprávneho kraja. 
.
Opatrovateľky sú od soboty s rodinami. Či sa nenakazili, zatiaľ nevedia. Testy im budú robiť až o 12 dní. Sú v domácej karanténe.

Vracajú sa hospitalizovaní klienti

Situácia v DSS sa začína zlepšovať.Okrem toho, že do zariadenia pribudli nové posily, začínajú sa vracať aj hospitalizovaní klienti. "V priebehu piatka, soboty a pondelka vrátilo do zariadenia 5 klientov," informovala Forman.  

V DSS je teraz 63 klientov, z toho 31 pozitívnych a 32 negatívnych. Stará sa o nich 26 zamestnancov. Do nemocníc previezli 35 klientov. 11 žiaľ zomrelo. Posledná babička dnes v skorých ranných hodinách.

Smutná správa

"Môžeme potvrdiť, že dnes v skorých ranných hodinách došlo k úmrtiu ďalšej klientky z DSS Pezinok. Žena skonala v Univerzitnej nemocnici na Kramároch. Čo sa týka štatistík, dané úmrtie bude započítané do zajtrajších čísel, nakoľko informujeme v sumárnych číslach za deň spätne," informovala TV JOJ hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

"V našej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 20 pacientov z DSS v Pezinku. Štyria sa nachádzajú na JIS, z toho dvaja sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu," informovala o stave pacientov Eva Kliská, hovorkyňa UNB. 

Najčítanejšie správy