Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rómovia do Žehrianskej osady priviezli už viac ako tonu potravín. Chcú tak nezištne pomáhať
Zdielať na

Rómovia do Žehrianskej osady priviezli už viac ako tonu potravín. Chcú tak nezištne pomáhať

SPIŠ / Už viac ako týždeň je 5 spišských osád v karanténe. Jeden z potravinových reťazcov im vozí balíky, ktoré si môžu zakúpiť za 15 eur. S ich obsahom však obyvatelia nie sú spokojní. A tak nastupujú takzvaní zásobovači. Partia Rómov mimo karantény už doviezla do žehrianskej osady približne tonu potravín.

Na jednej strane zásobovači, na druhej ľudia z karantény.Takto to vyzerá na hranici karanténnej zóny, keď prídu zásoby."My bývame v meste v Spišských Vlachoch, tak preto sme sa rozhodli, že im nakúpime tovar a donesieme im a zadarmo," hovorí jeden z darcov.

Najprv pomáhali iba rodine. Teraz strávia v obchodoch celé dni. K osade to otočia niekoľkokrát denne. 
"Zadarmo, zo srdca im dávame, že aby prežili. Lebo nemajú sa jak dostať vonku," povedala pomáhajúca Darina. "Tých 1000 kíl, alebo 1500 kíl. Keď to dáme do takého veľkého tranzita, do takého malého mojeho auta, tak to je dosť váhy. Plné autá, áno," okomentoval Klempár. Podľa Klempárovcov obyvatelia osady veľmi pri nákupoch nešpekulujú, každý im dá zoznam. No potrebujú iný sortiment, ako im predával potravinový reťazec
"Hygienu, toaletný papier, múku mäsa, lieky. Fakticky základné potraviny, čo im patrí," dodal.


Minister Vnútra dobrovoľníkov žiada o spoluprácu so samosprávami. Môžu tak predísť drobným konfliktom, za ktorými môže stáť závisť. "Prosim vás pekne, robte to koordinovane. Informujte starostov, informujte primátorku. Oni už majú svojich ľudí, cez ktorých vedia tú pomoc adresovať, presne tam, kam tá pomoc má ísť," informoval minister vnútra Roman Mikulec. 

Klempárovci nechceli prezradiť, koľko na nákupy minuli. Tvrdia, že to nie je otázka peňazí, ale srdca. A v tomto prípade ich peniaze nezaujímajú.

Najčítanejšie správy