Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nemocnice sa pripravujú na nápor. Prognózy na najbližšie mesiace sú zlé
Zdielať na

Nemocnice sa pripravujú na nápor. Prognózy na najbližšie mesiace sú zlé

BRATISLAVA / Desaťtisíc lôžok a tisíc až tisícpäťsto ľudí bude potrebovať pľúcnu ventiláciu. To sú prognózy na najbližšie mesiace. Slovenské nemocnice vítajú aj prísne opatrenia vlády. Je to podľa nich priestor na to, aby sa na ten nápor vedeli pripraviť. Od štátu dovtedy očakávajú dostatok ochranných pomôcok a urýchlenú stratifikáciu nemocníc, tentoraz v súvislosti s chorobou COVID-19.

Slovenské nemocnice sa už teraz pripravujú na to, že toto, čo je dnes je len predzvesťou toho, že sa musíme pripraviť na niečo horšie. O dva mesiace očakávajú, že v nemocniciach bude potrebné zabezpečiť až 10 tisíc lôžok pre pacientov s diagnózou COVID-19.

Všetky štáty zastihla pandémia v stave, že si nevedia rady. Ochranné pomôcky zháňajú všetci. Opatrenia vlády ale podľa nich pomáhajú získať potrebný čas, aby sa vedeli dobre pripraviť a hlavne zabezpečiť ochranu zdravotníkov.

"Keď naozaj príde ten deň D, tak my už musíme byť pripravení," povedal prezident asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

"Aktuálne boli v minulom týždni distribuované ochranné prostriedky do nemocníc, kde sa zdravotníci už starajú o pacientov chorých na COVID-19, prípadne, ktorí majú podozrenie na ochorenie. Postupne sú ochranné prostriedky distribuované aj ďalej," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa MZ SR.

Riaditelia nemocníc začali opäť skloňovať slovné spojenie stratifikácia nemocníc. Teraz by však mala byť zameraná len na pacientov pozitívnych na COVID-19. Princípom je, aby všetci nerobili všetko a aby to bolo organizované. Len tak dokážu ochrániť seba i pacientov, ktorí sú v nemocniciach s inou diagnózou.

Červené zóny

"My máme množstvo pacientov, ktorí nemajú COVID-19," hovorí Petko. "Ministerstvo zdravotníctva je na situáciu pripravené, v nemocniciach sú nastavené tzv. červené zóny, pavilóny, či celé monobloky, v prípade potreby sa vie reprofilizovať približne 7 500 lôžok," rozpráva Eliášová.

"Dôležité je teraz nastaviť ten systém, aby sme zvládli ten nápor," povedal námestník riaditeľa nemocnice Poprad Miloš Kňaze. "A budú sa musieť tí doktori prispôsobiť a asistovať aj pri ventiláciách," hovorí Petko.

Zdravotný personál nemocníc už teraz žiada, aby mali pripravené podmienky na karanténu. Župy už pripravujú internáty. Stretnutie riaditeľov nemocníc s vedením kraja dnes skončilo aj zmenou rozhodnutia zastaviť na veľkonočné sviatky prímestskú dopravu. Napokon sa bude brať ohľad na zamestnancov nemocníc, ktoré sú tu jednými z najväčších zamestnávateľov v kraji.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy