Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Riško, ktorý už dostal špeciálny liek, robí veľké pokroky. Jeho spolubojovníci stále čakajú na liek
Zdielať na

VIDEO: Riško, ktorý už dostal špeciálny liek, robí veľké pokroky. Jeho spolubojovníci stále čakajú na liek

BRATISLAVA / Rodičia malého Riška, ktorému fandilo a stále fandí celé Slovensko, nám poslali krátku správu o jeho pokrokoch. Ako prvému zo štyroch detí so spinálnou svalovou atrofiou mu bol podaný najdrahší liek. Riškovi rodičia poslali pozdrav aj ďalším trom detičkám, ktorých rodičia však stále čakajú, ako dopadnú ich žiadosti. Preto zatiaľ pokračujú v zbierkach.

Zdvihnutie nožičky dieťatka vyzerá ako tá najbežnejšia vec. Pri pohľade mali ale Riškovi rodičia slzy v očiach, lebo posledný rok a pol nožičku nezdvihol. "Štyri dni po podaní lieku dokázal zodvihnúť svoju nožičku. Strašne sa tomu tešíme, pretože naposledy toot dokázal, keď mal 4 mesiace. Okrem toho sa nám Riško zdá, že je silnejší a hlasnejší," povedal Riškov otec Filip Balint. Verí, že uvidia aj ďalšie pokroky. "Momentálne sme v karanténe domácej a neustále sme v kontakte s doktormi. Prejavili sa aj vedľajšie účinky, ktoré si všimli lekári v Riškovom krvnom obraze. Momentálne sa má dobre, podzravujeme vás všetkých na Slovensko a prosím nezabúdajte aj na Alexa, Améliu a Alexeja," vyzval Riškov otec.

Všetky tri deti už majú za sebou testy na protilátky, ktoré ukázali, že im liek podaný byť môže. Alexova mama komunikuje s nemocnicnou v Budapešti a teraz čaká na odpoveď, či poisťovňa liek uhradí. "V prípade, že bude žiadosť zamietnutá, tak nám zostáva len ďalej pokračovať v zbierke," vyjadrila sa jeho mamina Monika Brdárska. 

Alexej takisto stále nemá istotu podania či preplatenia lieku. "Momentálne čakáme na vyjadrenie lekárov, či žiadosť podajú do poisťovne alebo nie. A či nám to poisťovňa preplatí," vyjadrila sa Alexejova mama Andrea Hrušovská. 

Améliinho otca lekári informovali, že o otázkach liečby sa radia a komunikujú s Bostonom aj Budapešťou a čakajú na odpoveď. "Zatiaľ nemáme tú žiadosť podanú od našich lekárov na poisťovňu a riešia sa ešte právne, a všetky ostatné kroky. Dúfam, že čoskoro sa nám to už všetko podarí," dodal otec Amélie Juraj Bartakovics.

Prípad sleduje aj nový minister zdravotníctva. Žiadnu novú žiadosť o výnimku, okrem tej, ktorú odsúhlasil ešte Peter Pellegrini, ale na stole nemá. Rodičia veria, že napriek komplikáciám sa napokon liečby dočkajú.

Najčítanejšie správy