Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Repatriovaní Slováci z Rakúska opisujú karanténu. Je to katastrofa, tvrdia
Zdielať na

Repatriovaní Slováci z Rakúska opisujú karanténu. Je to katastrofa, tvrdia

BRATISLAVA / V noci na dnes sa podarilo repatriovať aj stovky Slovákov, ktorí uviazli v Tirolsku. Ide o najviac postihnutý rakúsky región, v ktorom platia mimoriadne opatrenia. Slováci tak majú za sebou 18 dňovú karanténu. Väčšina z nich verila, že idú domov, lenže z hraníc ich policajný sprievod doviedol do ďalšej karantény. Tentokrát na Slovensku.

Zhruba 300 Slovákov, ktorí pracovali v Tirolsku ubytovali tu na tomto internáte policajnej akádémie v Bratislave.
"Myslím, že tu všetci odídeme so žltačkou alebo niečím. Akože katastrofa podmienky. Viete na Slovensku vravia, že my donesieme koronu na Slovensko, ale my sme abslovali karanténu osemnásť dní z ktorej sme prišli zdraví, v poriadku a prídeme sem a môžme ju dostať práve tu na izbách, kde nie je nič čisté. Záchod katastrofa, sprcha katastrofa." opísala repatriovaná Slovenka.

Rektorku policajnej akadémie Andreu Kurilovskú však situácia mrzí: "To nie je hotel, mne je to veľmi ľúto. My sme skutočne urobili všetko preto aby to bolo čo najideálnejšie. Včera sme celý internát vyčistili, vyupratovali, ale áno tak ako vyzerajú určité zariadenia, že preteká voda alebo paplóny nie sú pekné, tak áno to uznávam, ale my už naozaj sme v tej celej rýchlosti toho všetého a v tejto dobe sme nevedeli pripraviť ešte lepšie podmienky. "

Hygienické pochyby majú al ubytovaní:"Aby som sa bála ísť do sprchy. Bez gumených čižiem a aby mi nesplachoval záchod  a nemohla som ho použiť. Som tu od 5 rána. Od 5 rána som nebola na WC," skonštatovala ubytovaná. 


 Zo zariadenia by ľudia mali odísť v priebehu jedného týždňa. Počas najbližších dňoch ich budú testovať. Ak budú mať negatívne výsledky z internátu budú pustení do domácej karantény. Vláda avizovala povinnú štátnu karanténu pre všetkých občanov, ktorí sa vracajú zo zahraničia. Či už indivudálne alebo hromadne. Zatiaľ to, ale neplatí. Zmeniť sa to má v najbližšich hodinách. "Od momentu kedy UVZ takéto opatrenie oficiálne zverejní na svojej úradnej tabuli na svojej stránke tak od toho momentu. Od vtedy to naozaj platí pre všetkých. Neviem či v tomto momente to zverejnené je," povedal premiér. 

Podľa ministerstva vnútra nariadenie o povinnej karanténe pre každého kto príde zo zahraničia na územie Slovenska bude platné v priebehu pár hodín, maximálne niekoľkých dní. Po prekročení hraníc človek zatelefonuje na 112, kde sním operátor preberie potrebné informácie.  Následne každý jeden navrátilec dostane SMS správu s inštrukciami, kam sa má dostaviť, aké sú pravidlá v zariadení a koľko stojí strava. 

V osadách začína masívne testovanie. Pozrite si reportáž:



Najčítanejšie správy