Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Divadlo a film plačú. Zomrela skvelá slovenská herečka
Zdielať na

Divadlo a film plačú. Zomrela skvelá slovenská herečka

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Niektorých hercov spozná človek už po jedinej vete. Výrazný hlas, skvelé herecké umenie, príjemná osobnosť - presne taká bola herečka Eva Krížiková. Zomrela vo veku 85 rokov.

Herečka Eva Krížiková zomrela v spánku v malackej nemocnici. Túto smutnú správu ako prvý priniesol portál Pluska, pre TV JOJ to potvrdila hovorkyňa Slovenského národného divadla, Izabela Pažítková. Rodina sa s poprednou umelkyňou rozlúči v úzkom kruhu.

Takto znie oficiálne vyjadrenie Slovenského národného divadla, ktorého bola Eva Krížiková dlhoročnou členkou. „Vedenie Slovenského národného divadla prijalo s veľkým zármutkom správu o úmrtí dlhoročnej poprednej členky Činohry SND Evy Krížikovej. Pre celé generácie vďačných divákov patrila k dámam slovenského umenia - divadelného, filmového i televízneho. Na doskách našej prvej scény vytvorila za šesť desiatok rokov vyše 120 postáv. S príchodom Evy Krížikovej prichádzala na javisko radosť zo života, oplývala darom humoru a človečinou. Svojím hereckým majstrovstvom a bravúrou stvárnila postavy nielen komediálne, tragikomické, ale i postavy tragické. Česť jej pamiatke,“ vyjadrila sa pre TV JOJ k smutnej správe hovorkyňa SND, Izabela Pažítková.

Jedným z nezabudnuteľných filmov, v ktorých Eva Krížiková hrala, bol Statočný zlodej z roku 1958:

Eva Krížiková sa narodila 15. júla 1934 v Bratislave, zomrela 31. marca 2020 v nemocnici v Malackách. Členkou Činohry SND bola táto skvelá herečka od roku 1954 do roku 2015. Slovenské národné divadlo si jednu z najvýznamnejších umelkýň národného divadla pripomenie na spomienkovom stretnutí na začiatku nasledujúcej divadelnej sezóny.

Eva Krížiková stvárnila počas 60-ročnej hereckej kariéry okrem vyše 120 postáv v národnom divadle, aj vyše 20 postáv v seriáloch a viac ako 200 postáv vo filmoch. Prvý nakrútila už v roku 1957, film Lazy sa pohli režíroval slávny Paľo Bielik. Posledný film bol Dlhá krátka noc už zosnulého mladého režiséra Petra Krištúfka z roku 2003. Medzitým boli desiatky nezabudnuteľných rolí tak v komédiách, ako tragédiách i rozprávkach. Navždy ostane žiť Krížikovej hlas aj vďaka rozprávke Perinbaba, kde prepožičala hlas slávnej Giuliette Massine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy