Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Školy sa musia pripravovať na rôzne scenáre. Ako by prebiehali štátnice, skúšky a známkovanie?
Zdielať na

Školy sa musia pripravovať na rôzne scenáre. Ako by prebiehali štátnice, skúšky a známkovanie?

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva denne dopĺňa ďalšie informácie, ako budú vyzerať nasledujúce týždne a pripravuje sa aj na možnosť, že školy ostanú zatvorené aj v júni, kedy by mali prebehnúť ústne maturity či prijímacie pohovory na stredné školy. Viaceré vysoké školy sú pripravené aj na možnosť, že by štátnice či skúšky prebehli napríklad online, či cez konferenčné hovory.

Niekoľko škôl a škôlok by v prípade núdze mohlo podľa ministra otvoriť svoje brány, a síce pre deti zdravotníkov. Na takúto krízovú situáciu sú už pripravení napríklad v bratislavskom Ružinove. "Viaceré mestské časti, vrátane Ružinova, sú pripravené pomôcť, ak by naozaj vypukla kríza. Otvoriť nejaké školské, škôlkarske priestory, aby záchranári, lekári, ktorí si nemôžu dovoliť zostať doma na OČR, tu mohli nechať svoje deti," vyjadril sa starosta mestkej časti Ružinov Martin Chren. 

Minister dnes apeloval na učiteľov aj kvôli známkovaniu. "Aby zabudli momentálne na známku číslo 4 a 5. To čo sa dá známkovať, známkujme, to čo môžeme opísať slovami, opíšme rodičom. Poprípade aj slovo absolvoval je adekvátne na túto dobu," vyjadril sa minister Branislav Gröhling. 

Odkaz má aj pre rodičov, ktorí sa sťažujú, že popri práci a domácnosti nestíhajú vysvetľovať deťom učivo. "Chceme robiť teleškolu, vyučovať cez internet. Malo by sa tam striedať asi 30 učiteľov a mali by sme simulovať niekoľkohodinové vyučovanie," poznamenal minister. Platiť by to malo pre 1. - 8. ročník základných škôl.

Prijímačky a štátnice 

Asi najvážnejší problém nás čaká s prijímacími pohovormi na stredné školy. "Bude potrebné sa zamyslieť nad tým, že bude len jedna prihláška," upozornil Pavel Sadloň, riaditeľ jedného z bratislavských gymnázií a za Asociáciu riaditeľov štátnych gymnázií. 

Vyberať podľa uplynulých vysvedčení si ale nikto nevie predstaviť v prípade osemročných gymnázií, kde je málo miest a príliš veľa záujemcov. "Tu ide o žiakov, ktorí v prevažnej väčšine majú čisté jednotky. Ja si to fakt neviem predstaviť, ako by sme ich vytriedili," dodal Sadloň. 

Na zmeny sa pripravujú v rámci vysokých škôl. "Vedenia vysokých škôl sa zamýšľajú nad tým, že štátnice budú prebiehať telekonferenčne. V mnohých prípadoch vysoké školy posúvajú aj termíny odovzdania prác. Sú ale aj fakulty, ktoré sa snažia tento termín dodržať, ako napríklad lekárske. Je to z toho dôvodu, že ukončení absolventi by mohli v oblasti zdravotníctva vypomôcť," uviedol Rudolf Kropil, prezident Slovenskej rektorskej konferencie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy