Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Gelnická osada Háj je uzavretá. Nezodpovedný muž nedodržal karanténu
Zdielať na

Gelnická osada Háj je uzavretá. Nezodpovedný muž nedodržal karanténu

GELNICA / Gelnicka osada Háj je celá v karanténe. Dôvodom je osadník, ktorý sa vrátil z Anglicka a nedodržal povinnú domácu karantenu.

Nezodpovedný muž, ktorý mal pozitívnu cestovateľskú anamnézu sa mal začať pohybovať po meste. Vedenie mesta sa po informáciach od mestskej polície rozhodlo uzavrieť celú osadu.  V dvojtýždňovej izolácií tak skončí približne osemdesiat ľudí. Na mieste zasahujú záchranné zložky. Obyvateľom osady Háj vymedzili červenou páskou priestory na pohybovanie. To, či je tento muž nakazený však ešte nie je jasné.

Informáciu sa nečakane dozvedel na tlačovej konferencií premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ak by koronavírus vypukol v rómskej osade bola by to podľa premiéra katastrofa. "Keď nám táto nákaza vypukne vo veľkom tak nám vypukne v osadách." Podľa jeho slov jeden človek z osady by dokázal nakaziť až dvadsať ľudí. "Keď toto sa stane obsadia sa všetky kľúčové nemocnice v okolí a skončili sme." dodal. Jedným z riešení má byť takzvané pullingové testovanie, ktoré by malo spočívať v masívnom zozbieraní vzoriek. Vyhodnotiť by mali z nich len pár. Na slovensku existuje 150 osád bez pitnej vody a kanalizácie.

Na Slovensku máme 43 nových prípadov nakazenia koronavírusom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy