Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Onkologickí pacienti majú pre koronavírus obavy. NOÚ prišiel s opatreniami
Zdielať na

Onkologickí pacienti majú pre koronavírus obavy. NOÚ prišiel s opatreniami

BRATISLAVA / Národný onkologický ústav, ale aj jednotlivé onkologické oddelenia sprísňujú hygienické opatrenia. Chcú zabrániť výskytu koronavírusu na oddelení, či v ich priestoroch, pretože práve onkologickí pacienti patria medzi ohrozených a v týchto dňoch majú mnohí strach. Pre pacientov a ich blízkych funguje bezplatná poradenská linka, kde je možné hovoriť aj s onkopsychologičkou.

V čase natáčania príbehu seriálovej Jenny sme ešte zvonili na symbolický zvonček a vyjadrovali tak solidaritu s onkologickými pacientmi ešte bez rúšok.

Teraz od nás potrebujú nielen solidaritu, ale aj ohľaduplnosť a dodržiavanie opatrení. "Pri chemoterapeutickej liečbe je veľmi dôležité udržať si dobrú imunitu a to je momentálne moja najväčšia obava, aby sa mi toto podarilo," hovorí pacientka Lenka. 

"Medzi najviac ohrozených patria pacienti s hematologickými malignitami. Vo zvýšenom riziku sú tiež pacienti, ktorí sú v aktívnej chemoterapii a pacienti po transplantácii kostnej drene, uviedla v stanovisku Liga proti rakovine. 

V záujme ochrániť svojich pacientov prišiel s opatreniami aj Národný onkologický ústav. "Najčastejšou otázkou našich pacientov je, že či musia prísť na vyšetrenie do nášho ústavu. Určite neodkladáme takých pacientov, ktorí sú v ohrození života," potvrdil primár oddelenia ambulantnej chemoterapie NOÚ Patrik Palacka. 

Vstup je obmedzený, sprievod pacienta je povolený len ak je to nevyhnutné a všetci prechádzajú filtrom. Trápia ich aj časté otázky. "Ako zvládnuť karanténu a izoláciu od blízkych ľudí a negatívne myšlienky v súvislosti s odloženou operáciou, prípadne liečbou," hovorí onkopsychologička Andrea Križanová. 

Na bezplatnej linke Ligy proti rakovine je teraz navyše medzi šiestou a siedmou večer možné hovoriť aj priamo s onkopsychologičkou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy