Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obce, mestá a kraje zrušili pre koronavírus všetky podujatia. V slovenských kostoloch nebudú 2 týždne bohoslužby
Zdielať na

Obce, mestá a kraje zrušili pre koronavírus všetky podujatia. V slovenských kostoloch nebudú 2 týždne bohoslužby

BRATISLAVA / Obce, mestá a kraje zrušili pre koronavírus svoje podujatia. Zatvorili galérie, mestské kiná, či kultúrne centrá. V pondelok oznámil Premiér Peter Pellegrini celoplošný zákaz a museli sa prispôsobiť aj súkromné subjekty, športové kluby, ale aj cirkev.

Na Slovensku v utorok začal platiť zákaz konania všetkých kultúrnych, športových a iných verejných podujatí. Osireli galérie, divadelné sály, kiná, športové stánky, ale aj svätostánky.


V slovenských kostoloch nebudú pre hrozbu koranovírusu dva týždne bohoslužby. Konferencia biskupov Slovenska sa podriadila nariadeniu Ústredného krízového štábu o zákaze zhromažďovania. K nariadeniu sa pripojila aj Evanjelická cirkev augsburského vyznania.

"Je to veľmi obmedzujúce pre činnosť cirkvi, ale pre dobro spoločnosti sme pripravení rozhodnutie rešpektovať," povedal predseda BKS Stanislav Zvolenský. "Naozaj sa musia tieto opatrenia urobiť ešte teraz. Kým je čas, lebo potom už môžu byť zbytočné," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.


Veriacich v utorok oznam na dverách kostolov o ich zatvorení neprekvapil, no ľudia si deň bez omše, liturgie či bohoslužby nevedia predstaviť. Podľa pravoslávnej cirkvi zasa prijímanie sv. eucharistie nikdy nebolo, ani nebude príčinou chorôb alebo smrti, práve naopak. Program bohoslužieb preto meniť nebudú. "Viera spája v sebe slobodu s láskou, preto pravoslávni veriaci slobodne cez vieru vyjadrujú svoju lásku k Bohu a Jeho svätým – bozkávajú sv. ikony a prijímajú zo sv. Kalicha slobodne a nie preto, že sú k tomu donútení," uviedlo stanovisko arcibiskupov pravoslávnej cirkvi.


Brány zatvorili aj výstaviská, hromadne sa rušia hudobné koncerty. Zatvorený je aj najväčší prevádzkovateľ kín. "Toto obmedzenie platí až do odvolania," vyjadril sa Lukáš Gira, Cinemax. Nie všetci to však rešpektujú, napríklad prevádzkovateľ až troch multiplexov v Bratislave. "Znížili sme počet zákazníkov na jedno premietanie a zvýšili frekvenciu hygienických a dezinfekčných postupov v našich kinách," povedala Barbora Nagyová, Cinema City. Úrad verejného zdravotníctva uviedol, že vec preverí, pričom právnickým osobám hrozí pokuta do 20 tisíc eur.


Nariadenie sa dotklo aj športových podujatí. Napríklad slovenská hokejová liga bola prerušená tesne pred play-off a kompetentní nevylučujú, že aktuálna sezóna sa ani nedohrá. "Čo bude zajtra, tak k tomu sa postavíme zajtra," povedal hovorca SZĽH Peter Jánošík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy