Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dohoda SPP a Gazprom: 20 rokov budemem mať plyn za konkurenčné ceny
Zdielať na

Dohoda SPP a Gazprom: 20 rokov budemem mať plyn za konkurenčné ceny

Zmluvy medzi SPP, eustream a Gazpromom zvýšia energetickú bezpečnosť

Na základe týchto dohôd, uzavretých na 20 rokov, nakúpi SPP približne 130 miliárd kubických metrov (m3) zemného plynu a Eustream, a. s., zabezpečí prepravu približne 1 bilióna m3 plynu cez Slovensko ďalej do Európy. Cena kontraktu je predmetom obchodného tajomstva.
      

Ako informoval predseda predstavenstva SPP Bernd Wagner, k dosiahnutiu obchodného kompromisu sa dospelo po dvoch rokoch rokovaní. "Zmluva zabezpečí bezpečné dodávky zemného plynu na Slovensko. To, že zmluva je uzavretá na obdobie 20 rokov, garantuje, že v SR bude plyn za konkurenčné ceny," ubezpečil.

Cenový návrh, ktorý podával SPP regulačnému úradu, už zohľadňoval podmienky stanovené novým kontraktom. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) rozhodol, že ceny zemného plynu pre domácnosti zostanú od 1. januára 2009 na úrovni roka 2008.

SPP zatiaľ neplánuje podanie nového cenového návrhu. Wagner však vysvetlil, že konečnú cenu zemného plynu najviac ovplyvňujú dva faktory. "Konečná cena sa bude odvíjať od ceny ropných produktov a kurzu amerického dolára," spresnil.
      

V oblasti prepravy zemného plynu ide v rámci EÚ o najvyšší dohodnutý objem. "Naším cieľom je zabezpečiť maximálnu kvalitu dodávok zemného plynu," uviedol na margo dlhodobých kontraktov o dodávke a preprave zemného plynu predseda predstavenstva eustream, a. s., Antoine Jourdain. Zmluva podľa jeho slov však znamená aj zodpovednosť, keďže energetická bezpečnosť zostane aj v nasledujúcich rokoch dôležitou otázkou.
      

Počas 10 rokov, na ktoré bola uzatvorená predchádzajúca dohoda, prišlo na Slovensko 58 miliárd m3 zemného plynu. Predmetom tranzitu bolo 600 miliárd m3. Prvý plyn z Ruska prišiel na Slovensko už v roku 1967. Ako poznamenal Medvedev, Rusko bolo, je a bude spoľahlivým dodávateľom zemného plynu do Európy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy