Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Unikátne zábery na dedinskom dvore: Miestnych prekvapil bobor
Zdielať na

Unikátne zábery na dedinskom dvore: Miestnych prekvapil bobor

PORUBA POD VIHORLATOM / Pani Anna z Poruby pod Vihorlatom zbadala na dvore u susedov zviera, ktoré ešte nikdy v živote na vlastné oči nevidela. Guľaté čudo s dlhým plochým chvostom. Presne takto ho opísala synovi. Milan neváhal a nakrútil zábery, ktoré sú podľa ochranárov unikátne. Vidieť bobra vodného na súši je totiž podľa nich rarita.

​"Ja som nevedela, čo to je, buchta krásna, huňatá a špacíruje sa tu po dvore," povedala obyvateľka obce Anna Ihnátová. Bobor vodný je veľmi plaché zviera. Pani Anna ho na dvore u susedov zbadala ráno, keď išla do chrámu. Vrátila sa preto domov a zobudila syna. "Volám syna, Milan poď, lebo tam je nejaké čudo na dvore, ja som bobra nikdy zblízka nevidela," s úsmevom prezradila pani Anna.

​Bobor vodný žije v kolóniách. V jednej je zhruba 4 až 5 jedincov. Ešte pred 50 rokmi sa bobry na Slovensku vôbec nevyskytovali. Až v 70. rokoch sa k nám začala šíriť časť populácie z Rakúska a neskôr z Poľska. V okrese Snina je momentálne 28 bobrích kolónií, čo je podľa odborníka 100 až 140 bobrov.

"Ja by som sa tešil, keby prišiel ku mne na dvor. Ak by urobil škodu, tak tým, že je chránený druh, všetky škody prepláca štát," uviedol zoológ NP Poloniny Jozef Štofík. Skúsený zoológ monitoruje bobrov už roky, no vidieť toto zviera sa mu podarilo iba raz - aj to pod vodnou hladinou. "Je to relatívne vzácne takto sa stretnúť s bobrom a dokonca, aby sa prechádzal po dvore," skonštatoval zoológ."Veľa sa túlam po prírode a bobra som chcel vidieť na vlastné oči. Nikdy som ho nevidel, a on nakoniec prišiel za mnou," povedal nadšene Milan Ihnát.

Bobry podľa zoológa dokážu napáchať aj nemalé škody, napríklad tým, že si postaví hrádzu, odklonia vodný tok a ten zaplaví polia s úrodou. "Ľudia majú posadené jablone, slivky, no a keď ich nájde tak si pochutná aj na nich," povedal zoológ. Bobor dorastá do veľkosti jedného metra a môže vážiť aj 30 kg. Je bylinožravec a človeka sa väčšinou bojí. "Len sa k nemu netreba približovať, predsa je to divý tvor a každý, kto je zahnaný do kúta, môže zaútočiť. Nechať ho na pokoji a nech si ide," skonštatoval Jozef Štofík.

Obrovskú jedľu ohlodal bobor tak, že sa zvalila na cestu a takmer prizabila poľského turistu. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy