Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensku biele, v Poľsku čierne. Vodičov v zasneženom pohraničí prekvapil zvláštny jav
Zdielať na

Na Slovensku biele, v Poľsku čierne. Vodičov v zasneženom pohraničí prekvapil zvláštny jav

SLOVENSKO / POĽSKÉ POHRANIČIE - Mnohí vodiči, ktorí cestujú cez severnú hranicu, nás upozornili na zaujímavý jav. Po opustení Slovenska sú cesty väčšinou všade čierne a posolené, len u nás sú stále zasnežené. Zisťovali sme, prečo je to tak.

Cesty na slovensko-poľskom pohraničí sú úplne biele a vodiči na nich často majú problém. A o pár metrov ďalej poľské cesty, tie sú úplne čierne a chemicky udržiavané. Vodiči neskrývajú prekvapenie keď prejdú cez našu hranicu. Poľské cesty si pritom chvália. Menej nadšení sú už poľskí cestári. Jeden z nich, Mariusz je za volantom už od včerajšieho večera. "Najčastejšie jazdím smer Zakopane a Lysá Poľana. Solíme tu prakticky nonstop," opísal bežný deň Mariusz.

A to je aj hlavný dôvod prečo sú poľské cesty čierne. Na rozdiel od slovenských sa používa chemický posyp. "Musím povedať, že krajské cesty sú solené úplne bežne, lebo naše cesty väčšinou vedú mimo národného parku a teda môžu sa soliť," objasnil Edward Wlazlo, strážca TPN. Slovenské cesty sa nachádzajú v Tatranskom národnom parku. To so sebou prináša rôzne obmedzenia. "Používa sa inhertný materiál pretože soľ je škodlivá na blízky ekosystém. Z toho dôvodu sa to posýpa tými drvenými kamienkami," vysvetlil Pavol Majko, riaditeľ správy TANAP-u.

Jediným riešením by tak bolo solenie aj u nás. To by však mohlo narušiť rôzne vzácne biotopy. "Na poľskej strane pokiaľ používajú soľ, som z toho prekvapený pretože aj tam vedú cesty cez národný park a myslím si, že toto je oveľa ohľaduplnejšie k ekosystému," dodal Pavol Majko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy