Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 17. novembra 1989
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 17. novembra 1989

ČESKO / SLOVENSKO / Keď rotačky vypľuli tlač na sedemnásteho novembra 1989, nikto ešte nevedel, čo sa udeje v ten deň večer na Národnej triede v Prahe. Brutálny zásah príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti a Oddielu osobitného určenia ministerstva vnútra proti študentskej demonštrácii bol poslednou kvapkou, ktorá spustila pád režimu. Presne pred tridsiatimi rokmi písali denníky u nás ešte stále napríklad o zasadnutiach predsedníctva Ústredného výboru strany.

Orgán Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska Pravda prináša sedemnásteho novembra 1989 správu zo zasadania Predsedníctva Ústredného výboru Komunistickej strany Československa.

​To sa zaoberalo prípravou osemnásteho zjazdu, prebiehajúcimi výročnými členskými schôdzami základných organizácií a aktuálnymi otázkami vnútornej a zahraničnej politiky.

Pravda zverejňuje aj správu zo zasadania vlády Československej socialistickej republiky, na ktorom sa riešila situácia v turistickom ruchu s osobitným zameraním na negatívne javy ako špekulácie, vykupovanie tovaru, zneužívanie tranzitu a podobne. Jednodňové nákupné cesty do Československa uskutočňujú podľa Pravdy najmä občania Poľska, Maďarska, Sovietskeho zväzu a Juhoslávie.

Orgán Slovenského ústredného výboru Československého zväzu telesnej výchovy Šport sprostredkúva reakcie československých futbalistov a trénerov na bezgólovú remízu v Portugalsku, ktorá znamenala postup na Majstrovstvá sveta vo futbale 1990 v Taliansku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy