Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dostavba 3. a 4. bloku elektrárne v Mochovciach bude stáť opäť viac. Termín spustenia ostáva otázny
Zdielať na

Dostavba 3. a 4. bloku elektrárne v Mochovciach bude stáť opäť viac. Termín spustenia ostáva otázny

MOCHOVCE / Dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach bude stáť opäť viac. Vyše 270 miliónový úver na pokrytie ďalších nákladov odobrila už aj vláda. Po dlhých rokoch výstavby a množstve komplikácií by mali 3.a 4. blok spustiť do prevádzky už na jeseň. Aj keď aj tento termín je stále otázny.

Spúšťanie jadrovej elektrárne do prevádzky by si nezainteresovaný mohol predstaviť ako zapnutie svetla jedným vypínačom. Je to však úplne inak. Ide o pomerne dlhodobý proces. "To uvádzanie do prevádzky trvá 4 - 5 mesiacov," uviedol Peter Uhrík, hlavný kontrolór ÚJD.

Minister hospodárstva, pod ktorého dostavba poslednej časti jadrovej elektrárne v Mochovciach patrí už dnes hovorí o termíne, kedy by sa so spúšťaním 3. a 4. bloku mohlo začať. "Ja vidím teraz taký prvý termín 30.11. kedy bude elektráreň pripravená na zavážanie paliva," povedal Peter Žiga, minister hospodárstva SR. O niečo opatrnejší v termínoch je však hlavný kontrolór Úradu jadrového dozoru. Práve tento úrad rozhoduje o tom, či budú splnené všetky podmienky na to, aby mohli elektráreň naštartovať. "Kým Úrad jadrového dozoru povolí zavezenie prvej kazety, bude potrebné ešte mať istotu, že všetky zariadenia pracujú naozaj tak, ako pracovať majú. Práve túto má ÚJD isté pochybnosti, či ten termín, koniec novembra, bude reálny," vyjadril pochybnosti Peter Uhrík. V Jadrovej elektrárni totiž musia pre problémy zopakovať takzvanú hydroskúšku, ktorá pôvodne nedopadla podľa predstáv.

Jadrovú elektráreň v Mochovciach dokončuje talianska spoločnosť Enel. Práve v súvislosti s nimi už v elektrárni niekoľkokrát zasahovala Národná kriminálna agentúra. Predčasom na letisku v Bratislave zadržali bývalého šéfa spoločnosti. Ostatná razia sa týkala jedného zo subdodávateľov stavby. "Vo veci je začaté trestné stíhanie pre zločin zvýhodňovania veriteľa v súvislosti s nezaplatenými pohľadávkami vo výške viac ako 2 milióny eur," informoval Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR. 

Nespokojnosť s Enelom dlhodobo slovenská vláda neskrýva. Na základe jej tlaku mali v spoločnosti na Slovensku v tejto súvislosti dokonca vykonať poriadne manažérske rošády na vysokých postoch. Rokovania sú vraj mimoriadne dynamické. "Búcha sa do stola," priznal Peter Žiga.

Aj keď sa o elektrárni v Mochovciach začína hovoriť ako o historickej stavbe. A vyzerá to tak, že kým elektrickými drôtmi pretečie prvý megawatt elektriny, jej dostavba si vyžiada ďalšie nemalé peniaze. "My nie sme spokojní, ako prebieha dostavba. Schválili sme navýšenie rozpočtu o 270 miliónov eur. S tým že komplet túto sumu bude hradiť Enel," dodal minister hospodárstva SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy