Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Kočner je po kauze zmeniek obvinený v ďalších troch veciach. Čakať ho môže súhrnný trest
Zdielať na

Kočner je po kauze zmeniek obvinený v ďalších troch veciach. Čakať ho môže súhrnný trest

PEZINOK / Kauza zmenky nie je jedinou vecou, v ktorej je Marian Kočner obvinený. Podľa informácií z Úradu špeciálnej prokuratúry je aktuálne obvinený aj v ďalších troch veciach. A aj keď mu za údajne sfalšované dlhové úpisy hrozí až 20 rokov väzenia, tento trest pre neho nemusí byť konečný. Ak ho súd odsúdi aj za objednávku vraždy novinára, z väzenia sa už nemusí dostať do konca života.

Marian Kočner je spájaný s viacerými kauzami už od počiatku 90. rokov a okrem aktuálneho súdu o zmenkách má podľa polície na svedomí aj zločin najťažší, a to objednávku vraždy novinára Jána Kuciaka.

​Kočner je obvinený aj v kauze Donovaly, kedy mal pomocou fiktívnych prevodov nehnuteľností od štátu vymámiť miliónové vratky DPH. Tiež ho spájajú s nezákonným prevodom golfového areálu v Báči a posledným obvinením je práve objednávka vraždy investigatívneho reportéra portálu Aktuality.sk, ktorý o Kočnerovych biznisoch písal.

Polícia preveruje aj možné daňové podvody pri prevode bytov v komplexe Five Stars Residence, ako aj ovládnutie Technopolu ľuďmi z Kočnerovho okolia. Podľa právnika tak aj prípadný rozsudok za kauzu zmenky nemusí byť definitívny.

"V našom právnom poriadku neplatí zásada spočítavania trestov ale takzvaná absorbčná zásada, to znamená, že v prípade, ak súd ukladá trest za viac zbiehajúcich sa trestných činov, tak v prípade, ak sa jedná o úmyselné trestné činy, pričom jeden z nich je zločin, tak horná hranica trestnej sadzby sa zvyšuje o jednu tretinu a to horná hranica trestnej sadzby trestu najprísnejšie trestného," vysvetľuje advokát Marek Benedik. 

​A to pri úkladnej vražde môže znamenať doživotie. No a trest nemusí byť definitívny ani pre druhého aktéra kauzy Pavla Ruska, keďže toho obvinili tiež z objednávky vraždy, a to jeho bývalej spoločníčky v televízii Sylvie Volzovej. 

Pozrite si archívnu reportáž, ktorá súvisí s prípadom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy