Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hľadá sa delo! Zháňa ho kňaz z východného Slovenska
Zdielať na

Hľadá sa delo! Zháňa ho kňaz z východného Slovenska

OSADNÉ / Hľadá sa delo. A nie hocijaké, storočné a zháňa ho kňaz z východného Slovenska. V obci Osadné (okres Snina) sa totiž nachádza slovenský unikát - otvorený hrob tisícky vojakov z prvej svetovej vojny, do ktorého môžete nahliadnuť. Do vzácnej krypty, kde behá mráz po chrbte prichádzajú turisti z celej Európy. Kňaz sa však rozhodol toto miesto ešte viac zatraktívniť a tak aspoň trochu pomôcť chudobnému regiónu rozvíjať cestovný ruch.

"Krypta v Osadnom patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky, ktoré sa spájajú s prvou svetovou vojnou na území dnešnej Slovenskej republiky," poznamenal Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy.  

K masovému hrobu, kde sú pozostatky vyše tisíc vojakov, prichádza aj po sto rokoch od skončenia prvej svetovej vojny množstvo ľudí. Krypta sa nachádza priamo pod chrámom v Osadnom a ide o slovenský unikát. Teraz tam pribudli aj autentické fotografie z vojny. "Tí ľudia, v tej zime sú pritisnutí jeden k druhému, sú zničení, zmrzačení, naozaj v tých posledných momentoch svojho života," opisuje pravoslávny kňaz Peter Soroka. 

Ročne Kryptu navštívi niekoľko tisíc ľudí. Z pohľadu do otvoreného hrobu majú mnohí zimomriavky. Správca farnosti by im však chcel dopriať ešte silnejší zážitok."Keby sa podarilo zohnať delo alebo nejakú inú vojenskú techniku z 1. svetovej vojny," dodal Soroka. Prilákať by tak mohli ešte viacej turistov. 

Práve cestovný ruch by veľmi pomohol aj miestnym obyvateľom. Pravoslávny duchovný je presvedčený, že šíriť vieru by mal nielen kázaním v chráme, no najmä svojimi činmi. Nájsť sto rokov starú vojenskú techniku je však veľmi obtiažne. "Nejaké kusy sa možno nachádzajú vo vojenských historických múzeách v celej Európe, ale nie je to jednoduché, takýto exponát nájsť," priznal Drobňák. 

"Samozrejme, viem, že to nie je až také úplne reálne, lebo je to zložitá vec, je to predsa už sto rokov stará technika, tak by som aj niekoho poprosil, aby nám poradil, akým spôsobom by sa to dalo získať," dodal kňaz. 

"Upozorňujem stále, že treba tieto veci konzultovať s historikmi, s odborníkmi. To znamená, nedať tam za každú cenu nejakú lacnú atrapu. Existujú firmy aj nadšenci, ktorí by to vedeli spraviť. Je to reálnejšia cesta, ako hľadať originál," dodal Drobňák. 

Pozrite si archívnu reportáž o kňazovi, ktorý všetkých prekvapil svojim spevom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy