Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na severovýchode zrejme pôsobí organizovaná skupina zlodejov koní. Naraz ukradli až desať zvierat
Zdielať na

Na severovýchode zrejme pôsobí organizovaná skupina zlodejov koní. Naraz ukradli až desať zvierat

SEVEROVÝCHOD SLOVENSKA / Na severovýchode Slovenska operuje zrejme dobre organizovaná skupina zlodejov. Z troch fariem za polroka zmizli kone a dokonca aj jalovica s dvojdňovým teliatkom. V jednom prípade ukradli dokonca desať koní naraz.

Červenica pri Sabinove. Zlodeji tam v jednú júnovú noc ukradli naraz 10 koní. Medzi nimi aj šampióna, ktorý mal za sebou nejednú parkourovú súťaž. Eme ostali len fotografie a slzy v očiach.

Asi o týždeň neskôr. Chovateľ z obce neďaleko Stropkova prišiel o dve krásne kobyly. Endži a Inku ukradli spolu aj s ďalším dobytkom. Dokonca aj teliatko, ktoré sa narodilo iba pred dvoma dňami. "Niekto to berie jak kus mäsa a pre nás to bola veľká hodnota," vraví farmár Ján Chvaščák, 

Chovatelia na severovýchode Slovenska majú strach. Všetko nasvedčuje tomu, že ide o dobre organizovanú skupinu. "Majiteľ škodu odhadol na 40 tisíc eur," uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Ivana Marcinová sa venuje koňom odmalička. Pre lásku k nim vyštudovala ošetrovateľstvo. Kone osedláva a trénuje. Sama si ani nevie predstaviť, že by jej kobylu Jessi raz niekto ukradol. Podľa nej partia zlodejov ide na lov dobre pripravená. "Chytiť a naložiť 10 koní je umenie, musia používať nejaké medikamenty, aby utlmili tie kone, pretože nie každý kôň sa dá ľahko chytiť," povedala. 

Kone s najväčšou pravdepodobnosťou končia po krádeží za hranicami. Dosvedčuje to aj krádež koní z marca tohto roka na farme v Tročanoch neďaleko Bardejova. Majitelia pátrali na vlastnú päsť. Prvé indície ich zaviali na trhy s koňmi do Poľska. Po mesiacoch pátrania objavili jedného zo svojich koní v ponuke inzerátu z Rumunska. Kým sa kôň na Slovensko vráti musel na 3 mesiace do karantény.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy