Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Napätie v nemocniciach neustáva. Nedostatok sestier riešia aj pracovnými ponukami v Srbsku a Ukrajine
Zdielať na

Napätie v nemocniciach neustáva. Nedostatok sestier riešia aj pracovnými ponukami v Srbsku a Ukrajine

BRATISLAVA / Napätie medzi vedením Neurochirurgickej kliniky na Kramároch a vedením Univerzitnej nemocnice Bratislava neustáva. Po dodaní nových operačných stolov na neurochirurgiu sa situácia čiastočne upokojila. Postupne sa ale objavil ďalší problém - nedostatok sestier. Riaditeľka nemocnice dostala otvorený list, v ktorom ju klinika žiada o sestry.

Personálny stav na neurochirurgickej klinike je podľa jej prednostu dlhodobo neudržateľný. Celkovo potrebujú 18 zdravotníckych pracovníkov. Ide najmä o sestry a sanitárov. Tí majú podľa Andreja Šteňa už dlhý čas obrovské nadčasy a sú preťažení. "Vzhľadom na nedostatok JIS-kových sestier máme už dlhodobo uzatvorených 4 z 10 lôžok so zvýšenou starostlivosťou. A vzhľadom na nedostatok inštrumentárok, častokrát nevyužívame tretiu sálu a ideme len na 2/3 kapacity kliniky," uviedol prednosta neurochirurgickej kliniky Andrej Šteňo. "Pánovi prednostovi a ostatnému vedeniu kliniky sme vysvetlili, že pri každom osobnom pohovore ponúkame záujemcom prioritne prácu na Neurochirurgickej klinike v nemocnici Akademika Dérera," informovala Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave. 

​Problém s podstavom sestier priznáva aj rezort zdravotníctva. A ten s ním bojuje po svojom. "O možnosti dostať sestry na Slovensko rokujeme napríklad aj s univerzitami na Ukrajine a v Srbsku. Ako benefit pre zamestnankyne nemocníc plánujeme v nemocniciach zriadiť materské školy," píše sa v stanovisku Ministerstva zdravotníctva SR. 

Podľa prednostu kliniky ide už o 11. otvorený list riaditeľke nemocnice so žiadosťou o doplnenie stavu sestier. Ten podpísalo až 71 zamestnancov, čo je viac ako trištvrte personálu kliniky. "Nerozumieme, že teraz sa z médií dozvedáme, že sestry ešte na nevzniknuté pracovisko v tej istej nemocnici sú už pripravené," podotkol Andrej Šteňo. "Nie je pravdou, že aktuálne disponujeme sestrami, ktoré by mali záujem o prácu na neurochirurgii," oponuje Eva Kliská. "Tak, ako v najvyššej forme trauma centier v USA, kde je neurochirurg na príslužbe, tak by sa dal riešiť aj Ružinov. Aj v BA sú napríklad detské úrazy mozgu pokryté neurochirurgami na telefón," objasnil prednosta neurochirurgickej kliniky. "V súčasnosti je pre pacientov k dispozícii iba jedno pracovisko neurochirurgie v Bratislave, ktoré funguje nepretržite. Je preto opodstatnené otvoriť ďalšie pracovisko, v tomto prípade neurochirugické oddelenie," informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave. "Vedenie nemocnice zástupcov neurochirurgie na Kramároch ubezpečilo, že klinika zostáva aj naďalej zachovaná a cieľom je, aby do budúcna obe kliniky spolupracovali," píše sa ďalej v stanovisku ministerstva. 

noviny.sk

​Toto oddelenie je podľa prednostu už v deviatich mestách na Slovensku. "V celom Nórsku je 5 neurochirugií, v celom Dánsku je 5 neurochirugií, v celom Fínsku je 5 neurochirugií a na Slovensku sa má otvárať 13 neurochirugia," povedal Andrej Šteňo. "Keď lekár robí veľa pacientov do roka, má v tom dobré skúsenosti, ako keď to robí raz za čas. Preto je neracionálne, aby sme mali taký počet neurochirurgií," potvrdil aj Peter Visolajský, predseda lekárskeho odborového združenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy