Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Už 15 rokov sa žena nevie sama o seba postarať. Po smrti syna úradníci rozhodli, že pomoc nepotrebuje
Zdielať na

Už 15 rokov sa žena nevie sama o seba postarať. Po smrti syna úradníci rozhodli, že pomoc nepotrebuje

GÁPEL / Pani Vilma Streďanská z obce Gápel v prievidzskom okrese sa bez pomoci nezaobíde už viac ako 15 rokov. Po celý čas sa o ňu staral syn, ktorý poberal aj príspevok. Keď ale zomrel, požiadal oň druhý syn s tým, že mamu doopatruje. Úradníci ale rozhodli, že to nepotrebuje. Takmer nevládna žena si podľa nich vystačí sama.

Pani Streďanská je viac ako 15 rokov odkázaná na pomoc iných, úradníci ale najnovšie zistili, že je zdravá. "Má stratu schopnosti vykonávať všetky životné úkony a práce v domácnosti. Je odkázaná na pomoc inej osoby. Vtedy mala 72 rokov, keď jej všetko bolo priznané." opísal stav matky Anton Streďanský.

Syn, ktorý sa o pani Stredňanskú staral nedávno umrel. Starostlivosť o ňu chcel prebrať ďalší syn. Požiadal teda ten istý úrad o príspevok na opatrovanie. "Prišiel list z úradu práce z Prievidze, že sa sama dokáže o seba postarať, že príspevok sa zamieta," povedal Anton Streďanský. Jej stav je pritom ešte horší, ako pred 15 rokmi, kedy ten istý úrad uznal, že sa sama o seba nedokáže postarať. "Behom 15 rokov ju posudkový lekár zázračne vyliečil," poznamenal Anton Streďanský. Podľa vyjadrenia úradu nezistili také obmedzenie ktoré by jej nedovoľovalo vykonávať základné životné potreby. Jej synovia to nechápu. O mamu sa musia starať 24 hodín denne. "Nevládzem, aj do sanitky ma musia vozíkom nosiť," potvrdila Vilma Streďanská. "Keby ju necháme tu 24 hodín samú, zomrie," dodal Anton Streďanský. "Úrad rozhodoval na základe komplexného posudku, súčasťou ktorého bol lekársky posudok aj sociálny posudok na základe posudkovej činnosti v mieste trvalého bydliska," oponuje Jana Lukáčová, hovorkyňa ÚPSVaR. 

Syna pani Streďanskej prekvapuje najmä to, že úradníci sa boli na jeho mamu pozrieť priamo u nich doma a to, že sa nevedela ani len postaviť podľa jeho slov videli na vlastné oči. "Tá komisia si asi len výlet sem urobila. Ja im dám všetko čo mám, keď mi dokážu, že mama sa dokáže sama o seba postarať," povedal syn. 

Pán Streďanský sa voči rozhodnutiu odvolal. "Odporúčame, aby do odvolacieho konania boli doložené aktuálne závery odborných lekárskych vyšetrení," odporučila Jana Lukáčová. "My sa o ňu budeme starať o ňu aj ďalej, chceme len ukázať na to, ako sa táto spoločnosť chová k ľuďom," dodal sklamaný Anton Streďanský.

Levická nemocnica dostala nové postele, ktoré zabezpečia komfort pacientom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy