Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Video z unikátnej záchrany: Volá sa Mišo, má tri týždne a vypadol z hniezda, ktoré je 14 metrov nad zemou
Zdielať na

Video z unikátnej záchrany: Volá sa Mišo, má tri týždne a vypadol z hniezda, ktoré je 14 metrov nad zemou

ČERTIŽNÉ / Unikátne zábery zo záchrany jastraba krahulca. Volá sa Mišo, má 3 týždne a vypadol z rodného hniezda na smreku. Starali sa oňho v chovnej stanici v Medzilaborciach, no aby sa naučil žiť vo voľnej prírode, museli ho vrátiť späť do lesa, konkrétne do hniezda vo výške asi 14 metrov ho vyniesol horolezec.

Mišo vypadol z rodného hniezda a dostať späť sa už nevedel. Na zemi ho našiel lesný robotník. "Je to mláďa, ktoré vypadlo z aktívneho hniezda, na ktorom sú doteraz štyri ďalšie mláďatá," uviedla Anna Macková, CHKO Východné Karpaty. Mláďa jastraba krahulca niekoľkometrový pád zvládlo bez ujmy na zdraví. V chovnej stanici v Medzilaborciach ho niekoľko dní kŕmili myšami. Ako potravu pre dravce ich chovajú priamo v budove CHKO Východné Karpaty. "Je to najlepšia potrava dostupná, pretože dravce si potrebujú robiť vývržky," vysvetlila Anna Macková.

Mláďa ale bolo potrebné čo najskôr vrátiť do rodného hniezda k súrodencom a do rodičovskej starostlivosti, aby sa učil žiť vo voľnej prírode. "Aby si ho rodičia vychovávali, je to vlastne 3-týždňové mláďa. Bude trénovať krídla, rozlietavať, čiže už si to budú rodičia dokrmovať," povedala Anna Macková.

Hniezdo, z ktorého krahulec vypadol, je vo výške asi 14 metrov. Krahulca späť do hniezda odniesol horolezec Milan. Pripravili sa na každú situáciu, ktorá môže nastať. "Musí používať horolezecký materiál, lano, šmičky," vymenoval horolezec Milan Čáni. Horolezec sa kúsok po kúsku vyšplhal až k hniezdu. Lanom si potom pritiahol aj Miša, ktorého už na hniezde čakali súrodenci. "Udialo sa to najlepšie, čo sa mohlo udiať. Ostatné sa nesplašili. Dúfame, že mláďa zostane s ostatnými. Dopadlo to veľmi dobre. Nad očakávania," povedala Anna Macková. "Pomohol som jednému vtáčikovi k životu, či sa ujme, uvidíme," dodal Milan Čáni. 

Bociany si veľmi obľúbili región Turca. Pre miestnych traktoristov sú každodennými spolupracovníkmi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy