Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Lekári ignorujú systém e-zdravie. Slovenská lekárnická komora teraz odmieta návrh zmluvy s VšZP
Zdielať na

Lekári ignorujú systém e-zdravie. Slovenská lekárnická komora teraz odmieta návrh zmluvy s VšZP

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenská lekárnická komora sa zrejme nedohodne so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Odmieta totiž ich návrh, ktorý VšZP v týchto dňoch doručuje lekárňam. Podľa lekárov je v rozpore so zákonom o liekoch, požaduje pri nepodpísaných elektronických predpisoch ich papierovú formu a predlžuje splatnosť faktúr.

Slovenská lekárnická komora uviedla, že od 1. júna 2019 budú poisťovne lekárňam uhrádzať výhradne lekárske predpisy lekárnikmi zapísané v elektronickej zdravotnej knižke pacienta. Niektorí lekári však podľa komory dodnes ignorujú e-zdravie a lekárske predpisy buď vystavujú "po starom" - ručne, alebo ich síce vystavia elektronicky, avšak bez použitia elektronického podpisu. 

Tieto "nepodpísané" elektronické recepty ale doposiaľ poisťovňa akceptovala, nepožadovala ich papierovú formu a uhrádzala ich v skrátenej lehote splatnosti. "Návrh zmluvy, ktorý Všeobecná zdravotná poisťovňa v týchto dňoch doručuje lekárňam, však vracia situáciu o dva roky späť," tvrdí lekárnická komora."V rámci podpory e-zdravia sme sa už v roku 2017 vzdali sedemnásťcentových poplatkov za lekársky predpis a od zdravotnej poisťovne sme požadovali iba skrátenie splatnosti faktúr za elektronické recepty - teda žiadne peniaze navyše, ako iné segmenty,“ uviedol prezident SLeK Ondrej Sukeľ a dodal, že VšZP v tom čase pristúpila k návrhu komory pozitívne a všetky lekárske predpisy vystavené v rámci projektu e-recept uhrádzala lekárňam v skrátenej lehote splatnosti.

Už pred ostrým spustením e-zdravia tak podľa komory slovenskí lekárnici významne podporili projekt e-recept VšZP čím pomohli poistencom šetriť a zároveň uľahčili poisťovni plnenie zákonných povinností vyplývajúcich zo zavedenia e-zdravia. Poisťovňou predložené podmienky považuje Slovenská lekárnická komora za neakceptovateľné. "Na jednej strane štát prostredníctvom Národného centra zdravotníckych informácií deklaruje záujem o rýchle rozšírenie využívania služieb e-zdravia v prospech pacientov, na strane druhej štátna poisťovňa toleruje porušovanie zákona niektorými lekármi - ich zmluvnými partnermi. Súčasne VšZP negatívnymi dôsledkami tohto postupu zaťažuje predovšetkým pacientov, ktorým nie je možné vydať lieky na doposiaľ akceptované lekárske predpisy, ako aj lekárnikov, ktorí povinnosti vyplývajúce z legislatívy e-zdravia dodržiavajú stopercentne," tvrdí SLeK.

Po takmer dvoch rokoch funkčnosti podľa komory neexistuje jediný relevantný dôvod akceptovať ignorovanie e-zdravia akýmkoľvek poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

​Slovenská lekárnická komora zdôraznila, že obe súkromné zdravotné poisťovne zvolili presne opačný postup ako štátna poisťovňa, preto ich návrhy zmlúv - na rozdiel od návrhu zmluvy VšZP - odporučila svojim členom podpísať. "Chcem zdôrazniť, že naším záujmom je funkčný systém elektronického zdravotníctva so všetkými benefitmi, ktoré z neho vyplývajú pre pacienta a zdravotníckych pracovníkov. Zároveň verím, že rovnaký záujem má aj Všeobecná zdravotná poisťovňa, s ktorou určite tak ako v minulosti nájdeme zhodu na detailoch tohto záujmu," ukončil prezident SLeK.

Pozrite si reportáž o dohode VšZP s firmou Medirex. Čo to znamená pre pacientov?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy