Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Poslanci prelomili prezidentovo veto. Schválili novelu zákona o štátnych symboloch
Zdielať na

Poslanci prelomili prezidentovo veto. Schválili novelu zákona o štátnych symboloch

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Parlament v piatok schválil novelu zákona o štátnych symboloch, ktorú prezident Andrej Kiska pred časom vrátil na prerokovanie. Vo štvrtok o nej poslanci búrlivo diskutovali, pričom opozícia sa stotožňovala s názormi prezidenta Kisku. V piatok ju ale v pomere 86:36 poslanci schválili.

Išlo o hlasovanie na druhý pokus. Prvýkrát to koaliční poslanci trocha, ľudovo povedané, pomotali. Prezident im ho tak vrátil späť na opätovné prerokovanie. Štvrtková debata v parlamente bola mimoriadne búrlivá. "Upozorňovali sme, že základný motív, pre ktorý bola navrhnutá, teda pohoršenie Slovenskej národnej strany nad novými logami hokejovej reprezentácie, je nedôstojný na to, aby sa preto menil zákon o štátnych symboloch," uviedol poslanec za SaS Ondrej Dostál v rozprave s tým, že dresy dostatočne upravuje ústava a zákon by nemal ísť nad jej rámec.

Dostál v súvislosti so zákazom hrania štátnej hymny iného štátu na Slovensku uviedol, že predkladatelia návrhu nedomysleli, čo sa stane, ak doň doplnia slovo "iba". To podľa jeho slov vylučuje hranie cudzej hymny bez delegácie daného štátu. Pripomenul, že koalícia nemusela takýto problém vytvoriť, keby prijala jeho pozmeňujúci návrh a vynechala spomínané slovo "iba". Novelu v pléne obhajoval poslanec NR SR Anton Hrnko za SNS. Podľa jeho slov má novela štátne symboly chrániť a jej návrh vychádzal aj z diskusie s odbornou verejnosťou.

"Zákon bol jednoznačne mierený na zákaz spievania maďarskej hymny na futbalovom štadióne v Dunajskej Strede alebo kdekoľvek inde," povedal v pléne nezaradený poslanec Zsolt Simon. Je rád, že prezident zákon vetoval.

Poriadne chaoticky vyzerala situácia najmä pre Slovenský hokejový zväz. Práve tam museli pri prípravách dresov počítať s viacerými alternatívami. Naši reprezentanti odohrali prípravnú časť so znakom s hokejkami. Do šampionátu už nastúpia so Slovenským znakom. Ako sa s touto situáciou vysporiadavali na hokejovom zväze? "My používame jednu značku a to v čom budú hrať hráči, tak je iný výrobca. Takže komunikovali sme s obidvoma výrobcami. Celá príprava bola v tých dresoch ktoré sme predstavili na jeseň minulého roku a vraciame sa vlastne k pôvodnému formátu dresu s ktorým sme fungovali aj počas olympiády," povedal prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút.

Prezident zákon vetoval

Poslanci NR SR 27. marca schválili návrh Slovenskej národnej strany na zvýšenie ochrany štátnych symbolov ako jedného zo základných pilierov štátnosti, ktorý vychádza priamo z Ústavy Slovenskej republiky. Cieľom novely zákona o štátnych symboloch SR je tiež ochrana tradícií, ktoré súvisia s používaním štátnych symbolov, a aj ochrana štátnych symbolov pred ich znevažovaním v elektronickej komunikácii a v digitálnej podobe. Poslanci SNS novelou reagujú na logo, ktoré na dresoch začali používať hokejoví reprezentanti. Novelou sa zavádza povinnosť športovej reprezentácie Slovenskej republiky na významných súťažiach a pri príprave na túto súťaž reprezentovať Slovenskú republiku umiestnením štátneho znaku na športovom odeve. Národniari zákonom zavádzajú aj nový pojem „národný symbol“. Novela taktiež zakazuje hranie alebo spievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu.

Prezident novelu začiatkom apríla vetoval ako celok. Kiska považuje ustanovenia zákona za rozporné s princípom právnej istoty. Kiska poukázal na vágnosť použitých pojmov v súvislosti s právnou úpravou použitia štátneho znaku na športovom odeve reprezentácie Slovenskej republiky. To môže podľa neho v praxi vytvárať veľký priestor na interpretáciu a spôsobiť tak právnu neistotu. Ak parlament prelomí veto prezidenta, Most-Híd pripravil ďalšiu novelu, ktorou sa má vyriešiť problém s hraním cudzej hymny.

Mnohí boli prekvapení, že po prvýkrát hlasovali za novelu aj poslanci strany Most-Híd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy