Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: V Údolí smrti padli tisíce vojakov. Toto sú autentické zábery z vojny
Zdielať na

VIDEO: V Údolí smrti padli tisíce vojakov. Toto sú autentické zábery z vojny

SVIDNÍK / Výrazným mementom v boji proti fašizmu je dodnes takzvané Údolie smrti. V kraji pod Duklou pred takmer 75 rokmi sa odohrávali jedny z najťažších bojov za našu slobodu. Malý potôčik Kapišovska tiekol podľa pamätníkov niekoľko dní krvavo červený. Padli tam tisíce vojakov na oboch stranách. Hrôzostrašné chvíle dodnes pripomínajú unikátne a autentické záznamy z archívu.

Dnes to pripomína zábery z historického filmu. Ale toto je bohužiaľ realita, ktorá dodnes leží v archíve vojenského historického ústavu. A ten človek, ktorý to nakrúcal, sám riskoval život uprostred vojnových stretov. "Padlo tam okolo 5 tisíc vojakov Červenej armády a tí to nazvali akože Údolie smrti. Bola to tá brána, oni sa potrebovali prebojovať cez Dukliansky priesmyk až do Svidníka," povedal Miroslav Blahut z Vojenského historického ústavu. 

Boli to urputné boje. Sovietske vojská tu utrpeli za tri dni obrovské straty. Preliatu krv tisícov mŕtvych vojakov zmyl dážď z polí do miestneho potoka. Ten na niekoľko dní zmenil svoju farbu. "Preteká tam potôčik Kapišovka, dva až tri dni tam tiekla krv," pokračoval Blahut.  

V údolí smrti veľké straty utrpeli aj fašistické nepriateľské vojská. Ich počet z bojov z Údolia smrti ale dodnes nie je presne známy. Okrem ľudských životov tam padala aj technika. Tanky, ktoré dnes navštevujú aj turisti, či vyznávači vojenskej histórie, tam na znak krutých bojov osadili pred 50 rokmi. 

Tisíce vojakov v boji za slobodu našlo v kraji pod Duklou aj svoje posledné miesto odpočinku. V hromadných hroboch pod pamätníkom. Boje priamo zasiahli okolité obce, ľudia sa pomaly nemali kam vrátiť, ale za tú slobodu boli vtedy veľmi vďační. "Celé toto údolie na 80 percent zničené. Ľudia si veľmi vážili to oslobodenie a nový život," povedal Jozef Rodák, vojenský historik. 

Vojenské cintoríny na severovýchode Slovenska pripomínajú hrôzy vojny. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy