Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Anglickí turisti na Kolibe takmer prišli o život
Zdielať na

Anglickí turisti na Kolibe takmer prišli o život

Piati členovia anglickej skupiny turistov náhle stratili vedomie po tom, čo si vyskúšali adrenalínovú jazdu na bobovej dráhe na bratislavskej Kolibe.

Na výlet na Slovensko tak skoro nezabudne skupina osemnástich anglických turistov. Bratislavu si chceli užiť aj v prírode a tak sa vybrali na bratislavskú Kolibu na bobovú dráhu. Po návrate na kopec však odrazu začali postupne odpadávať.

Mladí Briti z Londýna mali obrovské šťastie v nešťastí. V tej chvíli boli na mieste dvaja pracovníci bratislavskej záchrannej služby, ktorí si z diaľky všimli, že s nimi niečo nie je v poriadku. Podľa lekárov bol stav prvého Angličana, ktorý odpadol vážny a keby neboli zasiahli včas, mohlo dôjsť k najhoršiemu. Mladík mal veľmi slabý pulz, ťažkosti s dýchaním a upadal do bezvedomia.

Odrazu však začali odpadávať aj ďalší štyria Angličania. V tom čase už bolo na ceste niekoľko sanitiek ako aj hasiči. Podľa prvých informácií, došlo k intoxikácii neznámou látkou, čo nám potvrdil aj hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Jaroslav Sahul. Mladíci totiž mali veľké ťažkosti s dýchaním, začervenané oči a opuchnuté tváre.

Angličania boli z celej udalosti v poriadnom šoku. "Je to náš prvý deň na Slovensku. Pravdepodobne sa niečoho nadýchali, no čo sa v skutočnosti stalo nevieme. Veľmi nás to vystrašilo. Je to nepríjemná skúsenosť hneď v prvý deň nášho zájazdu," povedal jeden z nich pre joj.sk.

Piatich turistov ihneď hospitalizovali v ružinovskej nemocnici a na Kramároch. Zvyšným trinástim urobili preventívne vyšetrenia. "Mladí Angličania sú v šoku. Odobrali sme im krv a poslali ju na laboratórne vyšetrenie ," uviedla hovorkyňa nemocnice Rút Geržová bezprostredne po udalosti.

Nám sa podarilo zistiť, že náhle zhoršenie zdravotného stavu mladíkov zapríčinila alergická reakcia na peľ. U dvoch z nich dokonca vyvolala astmatický záchvat. Vdýchnutie neznámeho plynu vylúčili aj privolaní hasiči. V špeciálnych odevoch a plynových maskách preverovali okolie bobovej dráhy takmer dve hodiny.

Podľa lekárov však včera mladým Britom išlo doslova o život. Veľké šťastie bolo, že dostali okamžitú pomoc. "Je to nezvyčajné, alergia je však veľmi nevyspytateľná. Ak by nedostali pohotovú prvú pomoc mohli aj zomrieť. Smrť v takýchto prípadoch môže prísť veľmi rýchlo, nezriedka aj do desiatich minút," vysvetľuje praktická lekárka Mária Jančová.

Podľa najnovších informácií, ktoré pre joj.sk poskytla R. Geržová, sú už anglickí turisti oproti včerajšku na tom lepšie. Tých, čo hospitalizovali v ružinovskej nemocnici ešte včera v noci prepustili, jeden z partie, ktorého odviezli na Kramáre v nemocnici zostane minimálne do zajtra na pozorovaní.

Zdielať na

Najčítanejšie správy