Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bratislava v životnej úrovni na 91. mieste
Zdielať na

Bratislava v životnej úrovni na 91. mieste

Zdroj: MG Spiller

Bratislavčanom sa žije lepšie. Konštatuje to najnovšia štúdia agentúry Mercer. Napriek tomu slovenská metropola v životnej úrovni výrazne zaostáva.

Úroveň kvality života Bratislavčanov sa zlepšila. Konštatuje to najnovšia štúdia agentúry Mercer, ktorá každoročne zostavuje prestížny rebríček úrovne života v mestách. Napriek tomu si však budú musieť ešte pár rokov obyvatelia slovenskej metropole počkať na výraznú zmenu. Bratislava totiž otvára až deviatu desiatku rebríčka úrovne kvality života.

Bratislava je na 91. mieste v úrovni kvality života. Podľa výsledkov minuloročného prieskumu poskočila o osem priečok vyššie. Štúdia hodnotí 215 miest, podľa tvorcu správy Slagina Parakatila slúži zahraničným investorom a vládam pri umiestňovaní pracovnej sily na trhu práce.

Referenčným mestom pre hodnotenie je New York s hodnotou sto bodov. Materiál hodnotí úroveň kvality života na základe desiatky hlavných kritérií. Patrí medzi ne kvalita a dostupnosť tovaru v obchodoch, hospodárske prostredie, politická a sociálna situácia, verejné služby a doprava, cestovanie a kultúrno-spoločenské vyžitie. Spomedzi krajín strednej Európy je na tom najlepšie Praha na 71. mieste. Všetky ďalšie hlavné mestá okolitých štátov predbehli slovenskú metropolu.

Spomedzi kontinentov sa vo veľkomestách najlepšie žije Európanom. V prvej desiatke sa objavilo až sedem európskych metropol. Starý kontinent je na tom rovnako aj v prípade pocitu bezpečia a úrovne kriminality. V tomto rebríčku sa Bratislava ocitla na 48. mieste, čím predbehla mnohé moderné svetoznáme mestá.

Výber z rebríčku kvality životnej úrovne:
1. Zurich
2. Viedeň
3. Ženeva
10. Sydney
49. New York
...
71. Praha
74. Budapešť
85. Varšava

Výber z rebríčku úrovne bezpečnosti a kriminality:

1. Luxemburg
2. Bern
3. Ženeva
...
45. Praha
48. Bratislava
69. New York, Londýn
84. Varšava
86. Washington
91. Budapešť
196. Moskva

Zdroj: www.mercer.com

Zdielať na

Najčítanejšie správy