Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Unikátna skiterapia. V Tatrách deti s postihnutím prekonávali svoje limity
Zdielať na

Unikátna skiterapia. V Tatrách deti s postihnutím prekonávali svoje limity

VYSOKÉ TATRY / Lyžiarsky svah vo Vysokých Tatrách. Malí lyžiari, ktorí majú pre svoje ochorenie v bežnom živote problémy s chôdzou, tam absolvovali unikátnu skiterapiu. Bol to pre nich bláznivý zážitok a zároveň veľká výzva.

Svah na Štrbskom plese si užívali deti, ktoré ale neprišli na klasický lyžiarsky výcvik. Toto im naordinovali doktori na ich postihnutie, ide netradičný liek, a tým sú lyže"Všetci pacienti okrem Mareka stáli na lyžiach po prvýkrát a už po dni sa vedeli spustiť pár metrov," vraví fyzioterapeutka Lucia Ivicová. 

Deti doteraz rehabilitovali iba v telocvičniach. Teraz sú na terapii po prvýkrát v prírode, navyše spolu so svojimi rodičmi, niektorí sa pridali, iní sa nevedeli na úspechy svojich deti vynadívať. "Také niečo zažívam po prvýkrát a moja dcéra sa výborne baví. Myslím si, že je to veľmi pekná vec," povedal nadšený otec.

Unikátnu skiterapiu vyvinuli v USA a v Rusku, teraz ju moskovské špecialistky praktizujú aj na Tatranskom svahu. "Počas lyžovania sa deti učia ako koordinovať pohyby a udržať rovnováhu. V bežnom živote to môžu využiť napríklad pri chôdzi," vysvetľuje skiterapeutistka Anastasia. 

Hranice, pokiaľ sa smie alebo nesmie týmto deťom dovoliť cvičenie, neexistujú. Aj táto terapia to dokazuje. A neúspech, tak aj ten človeka posúva stále dopredu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy