Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Tatrách pripravujú nový návštevný poriadok. Čelí ale obrovskej kritike
Zdielať na

V Tatrách pripravujú nový návštevný poriadok. Čelí ale obrovskej kritike

VYSOKÉ TATRY / Iniciatíva - AJ MY SME TATRY - odmieta nový návrh návštevného poriadku. Elitní horolezci akú sú Peter Hámor, Zoltán Demián ale aj horskí lyžiari, ski-alpinisti, sprievodcovia, horskí vodcovia, nosiči a chatári sa v názore zhodujú. Návštevný poriadok takej podobe, ako ho navrhuje TANAP, obmedzuje pohyb v horách.

Veľké problémy v najmenších veľhorách sveta. Tatranskí horolezci, turisti i chatári sa sporia so štátnymi ochranármi. Slávnemu kráľovi Himalájí, Petrovi Hámorovi, sa návrh nového návštevného poriadku nepáči tiež. Je presvedčený o tom, že ak vstúpi do platnosti, vystaví sa tým symbolický plot okolo celých Tatier. 

"My nie sme škodná, nech už prestane tento hon na čarodejnice a nech si sadneme ešte raz k tomu a nejako to zmeníme," vraví Hámor.

Výzva pre turistov 

Milovníci hôr sa v stredu stretli v Bratislave, aby návrh TANAPu verejne odmietli. Zároveň spustili internetovú výzvu, pod ktorú sa za 24 hodín podpísalo 3000 ľudí.

Dodržiavanie nových pravidiel návštevného poriadku TANAPu tak, ako sú už napísané, vraj znechutia každého turistu. "Je plný absurdít, ktoré nebudeme tolerovať. Odmietame nový návrh návštevného poriadku ako celok. Žiadame, aby sme boli členmi pracovnej skupiny aj my," myslí si predseda horolezeckého spolku James Igor Koller. 

Obmedzený prístup

"Celé leto sme spolu sedeli a diskutovali a nevedeli popísať, čo je horolezec, dodnes od nich nemám odpoveď," poznamenal riaditeľ správy TANAPu Pavol Majko. 

V novom návrhu návštevného poriadku je horolezectvo so sezónnymi uzáverami, tiež 13 oblastí, kde sa pohybovať viac nemôžu. Najväčšej kritike z nových návrhov čelí zákaz nočného pohybu. Presnejšie pohybovať sa pred východom a po západe slnka. "To je úplne na hlavu prečo by som ja v noci nemohol ísť von," hnevá sa chatár. 

"Ja nechápem, o čo im ide. Väčšina toho platí aj v starom poriadku, ale to aspoň je vidieť, že ho nepoznajú a roky nedodržiavajú," poznamenal na záver Majko. 

Pozrite si reportáž o príbehoch z Tatier: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy