Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Odmeny poslancov nedosahujú maximá. Malé obce by mohli zrujnovať
Zdielať na

Odmeny poslancov nedosahujú maximá. Malé obce by mohli zrujnovať

BRATISLAVA / Poslanci mestských a obecných zastupiteľstiev dostávajú oveľa nižšie odmeny za svoju prácu ako im umožňuje zákon. Kým vo veľkých mestách dostávajú odmeny mesačne, v obciach raz ročne a ide o veľmi nízku sumu. Napríklad v malých obciach za účasť na jednom dedinskom zastupiteľstvo im príde na účet iba 10 eur, čiže za celý rok to spolu činí okolo päťdesiat eur.

Primátor Bratislavy má mesačný plat 5300 eur. Poslanci mestského zastupiteľstva dostávajú mesačný plat niekoľko sto eur. "Za minulý rok netto bolo 250 eur mestského poslanca mesačne, a poslancov miestneho zastupiteľstva v mestskej časti Petržalka priemerný mesačný plat netto bolo 200 eur," informovala Elena Pätoprská, poslankyňa MsZ v Bratislave. 

Novela zákona o obecnom zriadení s účinnosťou od 1. apríla minulého roku určila hornú hranicu odmeny poslanca obecného a mestského zastupiteľstva. "V praxi to znamená, že jeden mesačný plat starostu, alebo primátora je ročnou odmenou pre jedného poslanca," uviedla Silvia Keratová, hovorkyňa MV SR. Keby poslanci mali byť podľa toho ohodnotení išlo by o celkom zaujímavú sumu peňazí. "Keď si to prepočítate, keby sme takúto ročnú odmenu dali poslancom, je to cez 30-tisíc tak toľko nemáme ani na investičné akcie," povedala Michaela Strakošová, bývalá starostka a súčasná poslankyňa v obci Zvončín.  

V obci Borová žije vyše 450 obyvateľov a majú päť poslancov za účasť na jednom zastupiteľstve každý poslanec dostane 10 eur. Podľa zákona by sa do roka mali uskutočniť minimálne štyri obecné zastupiteľstva."Tá odmena by na jedného prislúchala 40 eur," zhrnula starostka obce Blánka Matovičová. Starostka obce Borová si nevie ani predstaviť, že by ich poslanci mali dostať finančný strop. "Výška odmeny a suma na päť poslancov by bola totálne likvidačná pre takú malú obec, ako je obec Borová," povedala starostka. "Ten rozpočet nie je dostatočný na to, aby sme si takúto sumu nechávali pokiaľ sú tí poslanci zodpovední voči obci, nevyužijú tú možnosť najvyššej sumy," potvrdila Michaela Strakošová. "V malých obciach prichádza veľký signál o tom, že pôsobiť v komunálnej politike ako poslanec je vec prestíže a schopnosť peniaze do obce nielen priniesť, ale s nimi aj efektívne hospodáriť," dodal Michal Kaliňák, odborník na samosprávu. 

Výbor NKÚ urobil hĺbkovú kontrolu a zistil, že primátor, zástupkyňa a aj poslanci mali neoprávnene poberať odmeny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy