Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fico chce prešetriť Branisko v parlamente
Zdielať na

Fico chce prešetriť Branisko v parlamente

Podľa premiéra Roberta Fica najväčšiu vinu za vytunelovanie Braniska nesie SDKÚ. Koalícia chce, aby prípad vyšetril parlament. Dzurinda to považuje za vyvolávanie ducha mečiarizmu. <b>VIDEÁ: Tlačová beseda R. Fica, Brífing M. Dzurindu</b>

Podľa premiéra Roberta Fica najväčšiu vinu za vytunelovanie Braniska nesie SDKÚ. Koalícia chce, aby prípad vyšetril parlament. Dzurinda to považuje za vyvolávanie ducha mečiarizmu.

Predseda vlády trvá na tom, že účtami z vytunelovaného Braniska disponoval Gabriel Palacka. Podľa neho sa takýmto spôsobom počas Dzurindovej vlády točili miliardy korún. V kauze tunela Branisko majú byť vinní okrem Gabriela Palacku aj ďalší nominanti SDKÚ-DS.

"Na účty ľudí nominovaných SDKÚ prichádzali peniaze z tunelovania Braniska a mali vo Švajčiarsku individuálne účty," povedal Fico. Vláda podľa jeho slov bude chcieť vedieť, čo sa ďalej s týmito peniazmi dialo.

Gabriel Palacka dnes vo vyhlásení pre agentúru SITA premiérove tvrdenia odmietol. "Nikdy som s vecou nemal nič spoločné a tobôž som nikdy nemal žiadne dispozičné právo k nejakým účtom vo Švajčiarsku. Ľudí, ktorých polícia obvinila, osobne vôbec nepoznám, nikdy som sa s nimi nestretával," tvrdí Palacka.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda R. Fica za jeho dnešné výroky nazval klamárom. "Výroky Roberta Fica sú lživé. Fico klame vo všetkom a celá táto hra je neobyčajne špinavá," povedal Dzurinda a dodal, že hlavným dôkazom je, že v policajnom zozname obvinených v kauze Branisko sa meno Gabriela Palacku nenachádza.

Robert Fico a predseda parlamentu Pavol Paška dnes novinárov informovali, že sa pokúsia dohodnúť s opozíciou na zriadení parlamentných vyšetrovacích výborov, ktoré by mali prešetrovať podobné prípady. Chcú kvôli tomu čo najskôr novelizovať aj ústavu. SDKÚ-DS to však odmieta.

"Fico chce nahradiť absenciu dôkazov prenesením zodpovednosti do rúk predsedu parlamentu a chce vrátiť vyšetrovacie komisie a praktiky z čias Vladimíra Mečiara," dodal M. Dzurinda.

Zdielať na

Najčítanejšie správy