Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V Liptovskej saláme z MäsoSpiš našli listériu
Zdielať na

V Liptovskej saláme z MäsoSpiš našli listériu

Spoločnosť MäsoSpiš v Spišskej Novej Vsi musí stiahnuť z obchodov Liptovskú salámu, v ktorej našli baktérie listérie. <b>VIDEO: vyjadrenie inšpekcie</b>

Spoločnosť MäsoSpiš v Spišskej Novej Vsi, ktorá v marci stiahla z trhu Moravské údené mäso pre nákazu baktériami listérie, teraz z rovnakého dôvodu musí stiahnuť z obchodov aj Liptovskú salámu.

Informuje o tom denník Pravda. Listériu v saláme našli inšpektori Štátnej potravinovej a veterinárnej správy. Uvažuje sa, že vo fabrike oddnes zastavia výrobu. Pravdu o tom informovalo ministerstvo pôdohospodárstva.

Najväčší mäsiarsky podnik na Spiši vyexpedoval do obchodov 140 kilogramov Liptovskej salámy. Výrobca ju musí okamžite stiahnuť z pultov. Pravde to potvrdil riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Peter Kochan.

"Oddnes by sa malo v závode robiť superčistenie a superdezinfekcia priestorov. Až po splnení všetkých opatrení sa bude môcť spustiť pokusná výroba," vyhlásil Kochan.

Ešte predtým nariadil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy vykonať v MäsoSpiš epidemiologickú štúdiu. Tá by mala dať odpoveď na otázku, či zistené kmene listérie monocytogenes pochádzajú z jedného zdroja, alebo ich je viac.

TV JOJ

MäsoSpiš nemalo v minulosti problémy s nebezpečnou listériou. Podľa informácií Pravdy urobili v závode pri posledných prehliadkach 50 sterov z prevádzky a ani v jednom neobjavili baktérie listérie. Dať preto odpoveď na otázku, kde sa vzala listéria, nebude jednoduché. Baktérie listérie vyvolávajú chorobu z potravín.

TV JOJ

Tá sa prejavuje ako mierna chrípka, v ťažších prípadoch sa pridruží zápal mozgových blán alebo otrava krvi. Najdôležitejšie v tejto chvíli je, aby Liptovskú salámu vyrobenú MäsoSpiš spotrebitelia nekonzumovali.

"To, či ten, kto zjedol salámu kontaminovanú baktériami listérie, ochorie, závisí od stavu jeho organizmu," povedala Iveta Trusková z odboru hygieny výživy a bezpečnosti potravín Úradu verejného zdravotníctva. Vo väčšine európskych krajín sa uvádza výskyt ochorení medzi 2 až 10 prípadmi na milión obyvateľov. V roku 2006 bolo na Slovensku hlásených šesť ochorení, jedno z nich sa skončilo úmrtím.

Naposledy sa listéria zachytila na Slovensku vlani na jar. Išlo o tučný syr vyrobený v Českej republike. Listéria si vtedy, našťastie, nevyžiadala nijaké zdravotné komplikácie. Zato v Českej republike pred vyše rokom, keď sa objavila v lahôdkarských výrobkoch, sa nakazilo 80 ľudí a 14 z nich zomrelo, píše denník Pravda.

Zdielať na

Najčítanejšie správy