Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ochranári vyhrali spor s ministerstvom o odstrel medveďov
Zdielať na

Ochranári vyhrali spor s ministerstvom o odstrel medveďov

Zdroj: TV JOJ

Ochranári zo združenia Vlk dnes vyhrali súdny spor s ministerstvom životného prostredia o povolenie na odstrel medveďa. Krajský súd v Bratislave totiž rozhodol, že pre zastrelenie medveďa musia byť jasné a závažné dôvody

Ochranári zo združenia Vlk dnes vyhrali súdny spor s ministerstvom životného prostredia o povolenie na odstrel medveďa. Krajský súd v Bratislave totiž rozhodol, že pre zastrelenie medveďa musia byť jasné a závažné dôvody.

Podľa súdu tak európsky chránené zviera nemá platiť životom za to, že vyrabovalo pár úľov. Súd rozhodol v prvom z 57 sporov, dnes zrejme podobne uzavrie aj ďalších sedem prípadov.

Medveď hnedý je chránený živočích európskeho významu. Výnimky je možné udeliť len v odôvodnených prípadoch, ako je kontakt s obyvateľstvom. Škody na včelstvách za 2000 korún nie je možné považovať za závažné, zhodol sa senát pod vedením sudcu Viliama Pohančeníka.

Spoločenská hodnota kráľa slovenských lesov je pritom 80.000 Sk.Je to značný nepomer k tomu, akú hodnotu má medveď, konštatoval senát, ktorý rozhodnutie o povolení odstrelu medveďa vrátil ministerstvu na opätovné prejednanie pre chýbajúce dôvody.

Súd tiež úradom uložil, že pri rozhodnutí o odstrele musia jasne stanoviť jeho miesto, nestačí len určiť poľovný revír. Poľovníci by tak nemali ísť zastreliť medveďa napríklad do jaskyne, musia ho vyčkať tam, kde narobil škody, alebo sa stretol s ľuďmi.

Súd sa v podstatnej miere stotožnil s našimi argumentmi, že každá výnimka musí byť odôvodnená konkrétnymi okolnosťami prípadu a nemôže ísť o paušálne udeľovanie výnimiek v rámci takzvaného regulačného odstrelu, komentovala rozhodnutie právnička Vlka Iveta Rajtáková. Preto očakáva, že súd podobne rozhodne aj v ďalších prípadoch.

My sme zvolili najlepší postup v súlade so zákonom, reagovala právnička ministerstva Lucia Závodníková. Trvala na tom, že v danom prípade neboli alternatívy k odstrelu. Tými sú premiestnenie medveďa do zoologickej záhrady, inej lokality, ale aj oplocovanie pasienkov hospodárskych zvierat elektrickým drôtom či zabezpečovanie kontajnerov na smeti. Za odstrelenie medveďa sa podľa ochranárov poľovnému združeniu platí aj viac ako 150.000 korún.

Všetkých 57 sporov lesoochranárskeho združenia Vlk s ministerstvom, ktoré má súd na stole, sa týka povolení z minulého roka. Ministerstvo v nich argumentovalo napríklad škodami či premnožením medveďov. Priznalo však, že skutočný počet medveďov na Slovensku začnú odborníci zisťovať až tento rok.

Podľa stránky www.medvede.sk odborníci odhadujú, že na Slovensku žije 700 až 900 jedincov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy