Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na fare pripravili kapustnicu a štedrovečerné balíčky pre bezdomovcov. Ich reakcie chytajú za srdce
Zdielať na

Na fare pripravili kapustnicu a štedrovečerné balíčky pre bezdomovcov. Ich reakcie chytajú za srdce

HUMENNÉ / Kým my sa tešíme na najkrajšie sviatky roka, pre ľudí bez domova je to jedno z najťažších období. V Humennom však na nich nezabúdajú. Nachystali im štedrovečerné balíčky. Na fare ich spolu s kapustnicou a oblečením pripravili dobrovoľníci z Červeného kríža a žiaci. Viac ako teplú kapustnicu si však ľudia v núdzi cenili to, že na nich niekto myslí.

"V každej krabici bude taká imitácia štedrej večere. Takže konzerva s rybami, mäsová konzerva, na to oplátky plus teplá kapustnica," hovorí riaditeľka územného spolku Červeného kríža v Humennom, Silvia Knapiková. "Je to o ľudskosti, o srdci, že sú ľudia, ktorí majú miesto pre iných," vraví kňaz farnosti Jozef Kozák.

​Ľudia bez domova dostali okrem iného aj deky, šály, rukavice. Všetko teplé, čo potrebujú na zimu. 

Ťažký čas, ťažké osudy 

Dvanásť dobrovoľníčok z humenského červeného kríža to všetko nachystali na Fare sv. Košických mučeníkov. Okrem teplých vecí pripravili aj štedrovečerné balíčky pre asi 150 ľudí v núdzi. 

František (54) je na ulici osem rokov. Zlom nastal, keď prišiel o zrak. "Ostal som nevidiaci. Mal som ženu, deti. Viete, čo spravila, domyslite si," vraví o svojom ťažkom osude. 

Nesmierna vďaka

Pre nás začínajú najkrajšie sviatky v roku, no pre ľudí bez domova je to jedno z najkrutejších období. "Zima je krutá, neschováte sa. Okolo mňa už 5 ľudí odišlo," hovorí František. 

Malým vianočným darom sa veľmi potešili. "To je dobré, že na nás niekto myslí. Teplá strava, dajú nám nejaké oblečenie," teší sa František. Pomáhala aj 40 žiakov zo základnej školy Hrnčiarskej a Cirkevnej spojenej školy. "Ďakujem veľmi pekne. Nech sa vám Boh odvďačí, ďakujem vám," povedal dojatý František. 

Ľuďom bez domova prišli nedávno pomôcť aj na bratislavskú hlavnú stanicu. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy