Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Noví primátori to nebudú mať ľahké. Do boja s problémami sú už pripravení
Zdielať na

Noví primátori to nebudú mať ľahké. Do boja s problémami sú už pripravení

BRATISLAVA / Nitra, Žilina, Košice a Bratislava budú mať nových primátorov. A aj keď sa vraví, že nová metla dobre metie, jednoduché to mať nebudú. Veď na niektoré problémy v týchto krajských mestách sa nenašlo riešenie ani počas viacerých volebných období.

Novozvolený košický primátor Jaroslav Poláček, ktorý po ôsmich rokoch nahradil kandidátov SMER-u si za svojim programom stojí tak, ako ho sľuboval obyvateľom. Začať chce hneď na prvom zastupiteľstve. "Otvoriť rokovací poriadok, aby konečne obyvatelia mesta mohli bezstarostne vystúpiť na mestskom zastupiteľstve a ako sa hovorí, aby mohli naložiť svojmu primátorovi a svojim poslancom, ale zároveň aj boli inšpiráciou pre dobré veci," uviedol Jaroslav Polaček. Nový primátor je zároveň presvedčený, že môže ušetriť viac peňazí a drží sa svojho predvolebného motta. "V Košiciach sa musí prestať kradnúť, to znamená, musíme prerušiť provízny systém, ktorý v Košiciach funguje. To prinesie Košičanom viac peňazí a s nimi dokážeme opraviť chodníky, cyklochodníky a výtlky," dodal novozvolený primátor. 

Vypočítavanie toho, čo a ako zlepšiť v Bratislave zabralo v predvolebnej knihe Matúša Valla 300 strán, je teda toho dosť. Svoj prvý krok v prvý deň oficiálneho prevzatia funkcie primátora hlavného mesta vraj rozplánovaný nemá. "Nepredstavujem si ten moment. Už dnes mám za sebou asi sedem stretnutí, takže my už na tom robíme," povedal Matúš Vallo, novozvolený primátor Bratislavy. Úradovať chce začať tak, ako sľúbil, debatou s poslancami i starostami o dlhodobom probléme Bratislavy, ktorým je doprava. "Bude najbližšie mesiace veľmi skomplikovaná aj rekonštrukciou Prístavného mosta. Už teraz som v kontakte s ministerstvo dopravy," upresnil Matúš Vallo. Veľmi rýchlo tak príde na rad aj ďalšie opatrenie. "Nájsť osobu, pre ktorú bude doprava hlavnou agendou v meste, a to bude hlavný dopravný inžinier. Dnes Bratislava nemá túto funkciu," dodal nový primátor Bratislavy. 

Aj novozvolený primátor Žiliny, Peter Fiabáne sa chce zamerať na dopravu a parkovanie. Podľa jeho slov veľmi dobre vie, ako tieto problémy trápia obyvateľov mesta. V oblasti parkovania chce presadiť zásadnú zmenu. "Prevzatím parkovacej politiky do rúk mesta na jednej strane dostaneme do mesta tie financie, ktoré momentálne plynú niekde inde," uviedol novozvolený primátor. Ak sa mu to podarí, sľubuje, že peniaze, ktoré ľudia zaplatia za parkovné, radnica zužitkuje tak, že ich investuje naspäť do dopravy. "Môžme ich využiť do modernizácie ciest, do budovania parkovacích miest. Dôležité je, aby ľudia cítili, že je to pre nich a zlepší to situáciu parkovania na sídliskách a v meste," dodal Peter Fiabáne.

Novozvolený primátor Marek Hattas sa v minulosti vyjadril, že ak porovná Nitru s inými mestami, akoby zaspala. Má vyše 100 riešení, aby sa mesto pod Zoborom pohlo vpred. "Mesto by malo vstúpiť do 21. storočia," uviedol novozvolený primátor. Marek Hattas chystá hĺbkový audit zmlúv. Dbať bude na bezpečnosť a zníženie kriminality. Má pripravený projekt, ktorým sa inšpiroval u českých susedov. "Z českého Kolína, kde znížili kriminalitu o polovicu v priebehu dvoch rokov," dodal Marek Hattas. Okrem iného chce presadiť aj rezidenčné parkovanie, či zlepšiť separovanie odpadu, ale aj čistotu. Ktorá zmena príde ako prvá si netrúfa povedať. "Je tu veľa roboty. My sa tešíme, že Nitru posunieme ďalej," dodal Marek Hattas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy