Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slovensko-maďarský dejepis bude mať okolo 15 kľúčových tém
Zdielať na

Slovensko-maďarský dejepis bude mať okolo 15 kľúčových tém

Zdroj: historickakniznica.sk/ilustračné

Je to naštartované tým správnym smerom, len dúfam, že sa nám to podarí, lebo je to ťažký oriešok, uviedol historik Šutaj

Pripravovaný dejepis maďarských a slovenských historikov by mal obsahovať približne 15 až 17 kľúčových tém. Historici chcú študentom prezentovať spoločné dejiny od Veľkej Moravy cez formovanie uhorského štátu až po témy z dejín 20. storočia ako Trianonská zmluva, medzivojnové obdobie, Viedenská arbitráž, či povojnové udalosti.

Informoval o tom historik Štefan Šutaj, šéf slovenskej časti Slovensko-maďarskej komisie historikov, ktorá bola poverená prípravou spoločných učebných textov dejepisu. Jedna téma je venovaná komunistickému režimu, povedal historik. Podľa neho aj toto obdobie malo svoju národnú tvár a študentovi treba ukázať ako režim fungoval na Slovensku a ako v Maďarsku. Všetky témy majú v sebe náboj kontroverznosti, ktorý treba študentovi priblížiť, dodal.

Podľa slov historika, tieto učebné texty by mali byť doplnkom pre výučbu dejepisu. "My nechceme nahradiť učebnice, ktoré existujú, tie budú ďalej fungovať," dodal. "Naším cieľom je upozorniť na niektoré historické momenty z pohľadu maďarských a slovenských dejín," povedal Šutaj.

Ako uviedol, texty by mali byť prispôsobené študentovi a učiteľovi strednej školy. Študent by mal dostať informáciu o tom, aký je v súčasnosti výklad dejín. Texty budú doplnené o didaktické moduly. Žiaci dostanú texty slovenských a maďarských historikov, ktoré budú podložené dobovými dokumentmi, fotografiami. Učitelia budú mať k dispozícii didaktický návod, aby mohli správne vysvetliť túto etapu dejín, na základe ktorej si potom študenti sformujú svoj názor na historickú udalosť, povedal Šutaj.

Pripravovaný projekt by mal byť v súlade so súčasným európskym trendom ponímania dejín a výučby dejepisu. "Je to naštartované tým správnym smerom, len dúfam, že sa nám to podarí, lebo je to ťažký oriešok," dodal. Približne do jedného roka by mali, v prípade zabezpečenia financovania projektu, vzniknúť učebné texty dejepisu. Maďarská vláda už vyčlenila prostriedky na tento účel. Zo slovenskej strany by mali byť náklady zabezpečené s podporou vicepremiéra Dušana Čaploviča.

Zdielať na

Najčítanejšie správy