Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Soboňa nezíska od štátu späť Kúpele Sliač a Kováčová
Zdielať na

Soboňa nezíska od štátu späť Kúpele Sliač a Kováčová

Zdroj: skalica.sk

Soboňova firma Corvas, ktorá väčšinový balík akcií kúpeľov kupovala, smeruje k zániku. Vyplýva to vraj z rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS).

Kúpele Sliač a Kováčová nedostane späť ich bývalý majiteľ a exminister zdravotníctva Viliam Soboňa, napísal dnes denník Pravda. Soboňa sa od roku 1999 súdi s Fondom národného majetku (FNM), ktorý zrušil privatizáciu a kúpele vrátil štátu.

Podľa denníka Soboňova firma Corvas, ktorá väčšinový balík akcií kúpeľov kupovala, smeruje k zániku. Vyplýva to vraj z rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS), ktoré obe strany dostali v týchto dňoch.

ÚS podľa Pravdy vlani v októbri konštatoval porušenie základného ústavného práva fondu na spravodlivé súdne konanie. Porušil ho vraj senát Najvyššieho súdu (NS), keď rozhodoval o odvolaní, ktoré Corvas podať nemohol.

Najvyšší súd v roku 2005 zrušil rozhodnutie banskobystrického krajského súdu, na základe ktorého bola firma vyškrtnutá z obchodného registra. Verdikt NS spôsobil, že Corvas sa opäť zapísal do registra a o kúpele sa súdil ďalej. Podľa ÚS sa však na NS mohli odvolať len fond a samotné Kúpele Sliač a Kováčová. Corvas totiž obom subjektom dlhoval niekoľko miliónov korún.

Odvolaním Corvasu sa bude podľa Pravdy Najvyšší súd zaoberať opäť a podľa ÚS by ho mal odmietnuť. "Iné súdy musia verdikt rešpektovať. Ak Corvas zanikne, súvisiace súdy sa skončia a fond môže pre chátrajúce kúpele nájsť nového kupca," uviedol denník. FNM v súčasnosti zvažuje, že podá návrh na Okresný súd v Bratislave, aby Corvas vymazal z registra.

Soboňa rozhodnutie ÚS nekomentoval. Jeho právnik Tibor Piršel pre Pravdu tvrdil, že odvolanie na Najvyšší súd podal aj Soboňa a ten mal podľa neho na to oprávnenie.

FNM schválil predaj 51 percent akcií Kúpeľov Sliač a Kováčová firme Corvas za 151 miliónov Sk. Fond od privatizačnej zmluvy odstúpil, keďže spoločnosť podľa neho neplnila zmluvné podmienky. Spor o kúpele je posledným väčším procesom z čias privatizácie za vlády Vladimíra Mečiara, poznamenal denník.

Zdielať na

Najčítanejšie správy