Skoro jasno
15°
Bratislava
Záver víkendu môže pokaziť dážď
Zdielať na

Záver víkendu môže pokaziť dážď

Cez víkend sa môžeme tešiť na nezvyčajne teplé januárové počasie, pokazí to až príchod studeného frontu. <b>VIDEO:Rozhovor s meteorológom</b>

Cez víkend sa môžeme tešiť na nezvyčajne teplé januárové počasie, pokazí to až príchod studeného frontu.  

Prvú vlnu chladného počasia pritom pocítime už dnes v noci, keď  bude od severozápadu cez naše územie postupovať na juhovýchod studený tlak vzduchu. Aj napriek tomu by malo byť ešte v piatok a v sobotu príjemné, na január relatívne teplé počasie, s dennými teplotami od troch do siedmich stupňov, na juhozápade až do deväť stupňov.  Priaznivé počasie pokazí až príchod druhej vlny studeného frontu.

Tá podľa vyjadrenia Jozefa Kozuba zo Slovenského hydrometeorologického ústavu ( SHMÚ ) k nám dorazí v noci zo soboty na nedeľu. Už v sobotu večer sa výraznejšie ochladí a nočné teploty klesnú na -1 až -5 stupňov. To sa ešte zhorší v nedeľu, kedy sa očakáva veľká oblačnosť, mnohé miesta Slovenska zvlhčí dážď, na horách sneženie. Cez deň sa teploty budú pohybovať už iba v rozmedzí dvoch až piatich stupňov.

SHMÚ však predpokladá, že už začiatkom budúceho týždňa sa počasie umúdri. Zmeny k lepšiemu by sme mali pocítiť už v pondelok, ale najmä v utorok, kedy sa môžeme tešiť na slnečné počasie s teplotami až do šiestich stupňov.

Meteorológovia hodnotia tohtoročnú zimu ako mierne neštandardnú. Napríklad, tento rok Slovensko zasiahla neprirodzená inverzia, ktorá mala za následok, že napríklad v Bratislave trvalo hmlisté a veľmi nepríjemné počasie minimálne desať dní za sebou, čo je skutočne neobvyklé. "V iných rokoch, keď sa aj takáto situácia vyskytla, trvala maximálne 4 až 5 dní, potom vždy prišlo vyjasnenie počasia. Tento rok to bola skutočne dlhá doba," informuje nás Jozef Kozub.

Podľa Kozuba zvyčajne v januári a vo februári sa u nás vyskytujú tuhšie zimy, tento rok je výnimočný aj tým, že sme mali práve v januári nezvyčajne teplé dni. Napríklad 20. január bol najteplejší deň tohtoročnej zimy, v Bratislave vystúpila priemerná teplota na 12,2 stupňa nad nulou, čo sa podľa Kozuba dá označiť ako extrémne teplo.

Neštandardné počasie bolo v posledných dňoch aj v Tatrách. Napríklad Štrbské Pleso malo nezvyčajne dlhý čas teploty okolo 6 až 7 stupňov nad nulou. Pri takejto vysokej teplote sa nedalo na zjazdovkách zasnežovať. Majiteľov lyžiarskych stredísk zachránila iba predošlá bohatá nádielka snehu a aj keď snehu v teplých dňoch ubudlo, zásadné problémy to nenarobilo.

Situáciu vo Vysokých Tatrách zlepšilo aj sneženie, ktoré tu zaznamenali v noci z utorka na stredu. Nápomocný pre lyžiarov bol aj silný nárazový vietor, ktorý rozfúkal sneh zo štítov do dolín.

Podľa Eduarda Liptáka z Horskej záchrannej služby je momentálne vo Vysokých Tatrách premenlivé slnečné počasie, ktoré sa má udržať až do zajtra. "Zajtra očakávame polojasno a poobede pravdepodobne do Tatier dorazí studený front," informoval JOJ.sk Lipták.

Štrbské Pleso - Esíčko disponuje 90 cm snehu, Starý Smokovec - Jakubkova lúka má 60 cm snehu a Parksnow Štrbské Pleso - Interski pokrýva 90 cm snehu.

Príjemné počasie na lyžovačku momentálne prevláda aj v Nízkych Tatrách, kde je slnečno a snehová nádielka má 40 až 50 centimetrov. Donovaly sa tešia  slnečnému počasiu a disponujú štyridsiatimi centimetrami snehu, v stredisku Chopok Juh - Kosodrevina je jasno s 50 cm snehu.

V ostatných lyžiarskych strediskách je tiež prevažne slnečno. Martinské hole a Tále majú momentálne 45 centimetrov snehu, Malinnô Brdo 40 cm a Malá Fatra disponuje 50-timi centimetrami snehovej pokrývky.

 

Zdielať na

Najčítanejšie správy