Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hrudník ako vo zveráku a pálivá bolesť. Mužovi zachránila život aplikácia
Zdielať na

Hrudník ako vo zveráku a pálivá bolesť. Mužovi zachránila život aplikácia

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Bolesť na hrudi môže znamenať prichádzajúci infarkt. Vtedy ide o minúty a pomôcť môže mobilná aplikácia. Tá odošle dáta z EKG priamo do kardiocentra. Tým sa ušetrí dôležitý čas, ktorý zachránil život aj mužovi zo Spiša.

Novovešťan mal nepríjemné ráno. Zobudil sa s prudkou bolesťou na hrudníku. Všetky indikácie ukazovali na infarkt. "Hrudník bol ako vo zveráku a pálivá bolesť na hrudnej kosti, z vnútra. Akoby som mal žehličku priloženú z vnútra," opísal situáciu Dušan Panulin, ktorý prežil infarkt.

"Čo sa týka príznakov pri infarkte myokardu je to bolesť za hrudnou kosťou, vyžarujúca do ľavej končatiny, niekedy do sánky. Bolesť je taká zvieravá až pálivá, tomu človeku sa ťažko dýcha a môže až zvracať," uviedol Michal Ilavský, zasahujúci záchranár. 

​Bolo rozhodnuté, manželka vytočila tiesňovú linku. Do piatich minút už boli záchranári u Dušana v byte. Prístroje ukázali podozrivú srdcovú činnosť. "Poslali správu cez aplikáciu špecialistovi. Špecialista im odpovedal, áno je to infarkt," povedal Dušan Panulin. "V ambulancii záchrannej zdravotnej služby pacient stratil vedomie, prestal dýchať. Došlo ku komorovej fibrilácii. Pacienta sme defibrilovali," opísal stav Michal Ilavský.

Za približne dve minúty počas resuscitácie muža záchranári oživili a ponáhľali sa s ním do Prešovského kardiocentra. Vďaka rýchlej diagnostike cez aplikáciu, s ktorou sa so špecialistom spojili, tak ušetrili pomerne zbytočnú návštevu spišskonovoveskej nemocnice, kde by sa rozhodlo o prevoze ku špecialistovi. "Čas kedy EKG bolo natočené 5:40, čas kedy bol prijatý do centra v Prešove bol 6:35 a čas kedy bola ukončená operácia a jeho srdce bolo uvoľnené bolo 6:55," povedal Milan Barger, riaditeľ spoločnosti STEMI. Celý zásah teda trval rekordných 75 minút aj s cestou do Prešova. "Špecialisti a operačná sála bola rovno pripravená.Bolo to niečo neuveriteľné. Proste keď niečo vidíte vo filme a ide to hladko, tak toto bolo presne tak, ako by sa to malo uskutočniť," opísal priebeh Panulin. 

Dušan po zotavení zvoľnil v životnom štýle, skoncoval s fajčením a teší sa, že všetko doslova klaplo. Veľmi dobre si uvedomuje a priznávajú to aj záchranári. Stačilo aby prišli o 10 minút neskôr a nad 54 ročným mužom by infarkt zvíťazil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy