Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kontrola v jadrovej elektrárni Mochovce. Pellegrini je s priebehom výstavby nespokojný
Zdielať na

Kontrola v jadrovej elektrárni Mochovce. Pellegrini je s priebehom výstavby nespokojný

MOCHOVCE / Premiér Peter Pellegrini s ministrom hospodárstva Petrom Žigom boli v utorok na kontrole v atómovej elektrárni v Mochovciach. Za všetkým sú obavy z toho, či sa stihne dostavba 3. a 4. bloku v poslednom stanovenom termíne. Vláda je totiž s doterajším priebehom nespokojná.

Premiéra spolu s ministrom hospodárstva doviedli do elektrárne obavy z ďalšieho sklzu pri poslednom dohodnutom termíne dostavby 3. a 4. bloku. V akom štádiu sú práce si na mieste obaja pozorne prezreli. Štvrtý blok elektrárne začali stavať ešte v roku 2008 a aktuálne na stavbe pracuje okolo päť tisíc ľudí. Od začiatku sa hovorilo o dostavbe v rokoch 2012-2013. 

Termíny sa viackrát menili a s nimi aj rozpočet. Z podvodných 2,8 miliárd eur je najnovší rozpočet 5,4 miliardy. Jeden z akcionárov sa ponúkol poskytnúť aj pôžičku. "Dohodli sme sa, že Enel poskytne 700 miliónov. Nejde o navýšenie rozpočtu ten je stanovený na 5,4 miliardy eur," vysvetlil premiér. 

"Bol som tvrdý voči manažmentu elektrárne. Za vládu som vyjadril nespokojnosť s tým, ako to doteraz prebiehalo. Odmietol som ďalšie meškania lebo je to na škodu, ktoré aj napriek privatizácii stále z tretiny vlastní SR," vyhlásil premiér Pellegrini. Podľa utorňajších informácii by mal byť 3. blok spustený v druhom kvartáli roka 2019 a 4 blok o rok neskôr. Budúci týždeň by sa malo začať so studenou hydroskúškou tretieho bloku. "Otestujú sa tie najkľúčovejšie systémy, ktoré podmieňujú to, aby sme mohli ďalej pokračovať v púštaní jadrovej elektrárne," pokračoval premiér.

Podľa slov Pellegriniho na ďalšiu kontrolu príde o dva až tri mesiace. Ak by sa mu ale niečo nezdalo, kontrolu bude avizovať aj skôr. 

Pozrite si archívnu reportáž o 100 dňoch Pellegriniho:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy