Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ukrajinka prehovorila, ako to v skutočnosti je s prácou načierno na Slovensku
Zdielať na

Ukrajinka prehovorila, ako to v skutočnosti je s prácou načierno na Slovensku

SEREĎ / Nedostatok pracovníkov v okresoch s nízkou mierou nezamestnanosti riešia niektorí zamestnávatelia po svojom. Pracovnú silu im dovážajú rôzne zahraničné agentúry a firmy. Cudzincov pritom lákajú na vyššie zárobky, aké dostanú v skutočnosti. Mnohí pritom nemajú ani pracovné zmluvy. Pracovníčka z Ukrajiny prehovorila ako to funguje v praxi.

"Vo firme pracuje niekoľko agentúr a títo zamestnanci sú bez pracovných zmlúv, dokonca niektorí nemajú ani dochádzkové listy, všetko to máme podložené," uviedla otvorene Elena Rajnincová, predsedníčka odborovej organizácie. Jednou z takýchto zamestnankýň je aj Ukrajinka Hana. "My tu nemáme nijakých práv ani zmlúv, lebo robíme načierno. Oklamali nás, povedali, že keď pôjdem do práce, budeme mať tisíc euro. Za túto kartičku, čo nám vybavili máme zdieranie každý mesiac 50 euro, 60 euro nám berú za ubytovanie." vraví. 

Neľudské podmienky

"Pracujú každý deň v dvanásťhodinových smenách, za mesiac odrobia aj 280 hodín, záleží samozrejme od dĺžky mesiaca," dodáva Rajnicová. Keďže sa sťažovala, 24. mája jej povedali, že už nemusí pracovať. Za dni, ktoré v máji odrobila, nedostala nič. 

Podľa zamestnávateľa pre nedostatok pracovníkov zo Slovenska využívajú služby externých spoločnosti. Keď sa dozvedeli o čiernej práci podnikli kroky. "Urobili sme nápravné opatrenia okamžite. Stretli sme sa s týmito dodávateľskými spoločnosťami, aj s majiteľmi jednotlivých spoločnostií a rázne sme ich požiadali, aby dali všetko na zákonnú mieru, inak sa môže stať, že bude s nimi rozviazaná spolupráca," povedal  personálny poradca firmy Pavol Komarňanský. 

Pravidelné kontroly

Odborári žiadajú, aby do firmy chodili pravidelne kontroly z inšpektorátu práce a cudzineckej polície. "Vynaliezavosť niektorých podnikateľov je obrovská, využívajú obchodné vzťahy, využívajú živnosti, schránkové firmy z Maďarska, Česka. Mne sa páči to čo majú v Rakúsku, prvýkrát porušíte, vysoká pokuta, druhýkrát, zoberú vám živnosť na podnikanie," navrhuje Emil Machyna, predseda OZ KOVO. 

Ministerstvo práce tvrdí, že kontroly nie sú jednoduché. "Mnohí z tých cudzincov nie sú formálne zamestnaní na Slovensku, ale sú zamestnaní napríklad v Poľsku alebo v Maďarsku a odtiaľ sú vyslaní na nejaký čas na výkon práce na územie Slovenska a pokiaľ chceme zistiť, či táto firma má povolenie na zamestnávanie cudzincov z nečlenských krajín, preto potrebujeme spoluprácu so susednými inšpektorátmi práce a čo samozrejme predlžuje aj vyšetrovanie," informoval štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš.

Pozrite si archívnu reportáž o súvisiacej tématike: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy