Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šitie kedysi a dnes
Zdielať na

Šitie kedysi a dnes

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / S módou a odievaním ako takým je úzko spojené šitie. Jeho počiatky pravdepodobne siahajú ešte do dôb, kedy oblečenie plnilo funkciu výlučne ochrannú. O estetike či móde sa začalo diskutovať o čosi neskôr, keď svet zaplavili hŕby šatstva.

Na skok do histórie

V dnešnej dobe plnej technológií sa už len málokto dokáže predstaviť, že kedysi sa šilo výlučne ručne. Na lepšie časy začalo krajčírom svitať koncom 18.storočia, ktoré sú spájané s vynálezom šijacieho stroja. Názory na to, kto za týmto nápadom sa líšia, no jedno je isté – tento krok bol mimoriadne významným pre ďalší vývoj odevného a textilného priemyslu.

Láska k šitiu je „in“

Vedieť šiť už dávno nie je retro zábavkou a čoraz viac moderných žien (ale i mužov) si sadá k šijaciemu stroju. To, čo ich spája je chuť vytvoriť niečo sama/sám. Inšpirácia je všade navôkol a internet či rôzne časopisy poskytujú množstvo návodov (aj video tutoriálov), ako začať šiť krôčik po krôčiku.

Šaty utkané z jahodovej peny

Šitie zažíva v posledných rokoch opätovný boom a dopyt po látkach sa zvyšuje, čomu sa bezpochyby tešia hlavne predajcovia. Avšak materiálov a látok, z ktorých možno ušiť rôzne odevy je množstvo a vyznať sa v tom, aký druh je najvhodnejší pre konkrétny typ odevu, nie je jednoduché. Z tých hlavných sú to napríklad bavlnené látky, flanel, dekoračné látky, softshell a ďalšie.

Rôzne materiály majú rôzne vlastnosti a týmto je nutné riadiť sa už pri samotnej kúpe látky. Zatiaľ čo prírodné materiály sú viac priedušné, naproti tomu umelé (syntetické) materiály sú o čosi lacnejšie a nemajú také termoregulačné vlastnosti. Na druhej strane, ich výhodou je väčšia odolnosť pri praní.

To, ako sa bude materiál správať, ovplyvňuje tiež spôsob spracovania vlákien, splývavosť látky či hrúbka materiálu. Je fajn sa tiež zamyslieť, ako sa bude daná textília správať pri praní.

Kvalita za (ne)rozumnú cenu

Pri kúpe látok či iného materiálu potrebného pre šitie (online galantéria) sa môžete stretnúť s rozdielnymi cenovými reláciami. Ide o obchod a rovnako ako v iných oblastiach, ani tu vždy neplatí pravidlo, že drahšie je automaticky lepšie.

Najčítanejšie správy