Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V prípade chlapca trpiaceho nevyliečiteľnou chorobou nastal zvrat. Rozhodnutie poisťovne znie nasledovne
Zdielať na

V prípade chlapca trpiaceho nevyliečiteľnou chorobou nastal zvrat. Rozhodnutie poisťovne znie nasledovne

BRATISLAVA / Televízia JOJ naďalej sleduje prípad Adamka, ktorému nedávno lekári ako jedinému na Slovensku, diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu známu ako Morqiho syndróm. Lekári poznajú účinný liek a chlapca je možné zachrániť, no zdravotná poisťovňa Dôvera, v ktorej je chlapec poistený, určenú liečbu neschválila. Tvrdí totiž , že od lekárov nedostali všetko čo bolo potrebné. Po medializácií prípadu však poisťovňa svoje rozhodnutie zmenila a liečbu bude financovať.

Sú tomu už takmer 2 mesiace čo lekári žiadajú od Adamkovej poisťovne preplatenie špeciálnych liekov, ktoré sú pre ďalší život chlapčeka zásadné. Adamkov organizmus v bunkách nevytvára jeden enzým, ktorý laicky povedané, v bunke ničí nečistoty. Tie sa malému pacientovi preto ukladajú v kĺboch a v tkanivách. Následkom je rýchle a nezvratné poškodzovanie organizmu, čo chlapcovi spôsobuje aj bolesti.

TV JOJ sa o prípad chlapca zaujíma od okamihu, ako televíziu oslovila Adamkova rodina. Po otvorení prípadu a prehodnoteniu postoja samotnej poisťovne, nastal ďalší zásadný okamih, ktorý prv zamietnutú nevyhnutnú liečbu k chlapcovi približuje. Pred pár dňami sa poisťovňa dohodla na cene lieku s výrobcom, a špeciálne infúzie pre Adamka Dôvera zakúpi. "Podarilo sa nám dohodnúť úhradu s farma firmou za tento liek. Zároveň sme získali všetky potrebné informácie, ktoré sú potrebné k schváleniu tejto liečby," uviedol hovorca Dôvery Matej Štepianský. 

TV JOJ je v kontakte aj s odborníčkou, ktorá malého chlapčeka má v starostlivosti, a ktorá určenú terapiu od poisťovne pre pacienta žiada. Tá pre TV JOJ potvrdila, že s poisťovňou pracujú na protokole, ktorým sa rozbehne samotný nákup drahých infúzií. "My sme potrebovali hlavne vyriešiť otázky, ktoré súvisia s úhradou tohto lieku keďže doteraz nebol ešte na Slovensku použitý. Ani takéhoto pacienta nemáme," pokračoval hovorca.  

Faktom je, že enzýmové infúzie, ktoré sú nesmierne drahé, poisťovne pacientom,  pre ktorých sú určené bežne uhrádzajú. Aj napriek tomu, že ide o drahé lieky. Poisťovňa Dôvera Adamkovi určenú terapiu zamietla, údajne len preto, lebo lekárka nedodala všetky potrebné údaje o pacientovi. "Nesúhlasím s týmto tvrdením. Žiadosti na enzýmovú substitučnú terapiu vypĺňam už 15-18 rokov, a vždy podľa požiadaviek poisťovne. Všetky požadované údaje sú vždy tam. V žiadosti od tejto poisťovne nebola kolónka týkajúca sa váhy pacienta," vyjadrila sa k situácií lekárka Anna Hlavatá. 

Lekárka tvrdí, že teraz po vzájomnej dohode s poisťovňou dodajú aj chýbajúci údaj o váhe pacienta a dúfa, že potom poisťovňa liečbu Adamkovi už bezodkladne schváli. Zodpovedané sú všetky otázky,  ktoré obsahovalo ich tlačivo - takzvaný protokol. Teraz poisťovni vyplnia nový rozšírený protokol a dúfa, že liek Dôvera dodá. Požadujúce údaje na schválenie špecifickej liečby, bežne s lekármi komunikujú ešte pred tým, ako definitívne rozhodnú o jej schválení či neschválení. V prípade Adamka, rozhodli negatívne okamžite. A pritom účinný liek existuje, je registrovaný a pre pacienta, ktorý doteraz s takým ochorením u nás ešte diagnostikovaný nebol.

Pozrite si archívnu reportáž o chýbajúcom lieku:

Najčítanejšie správy